Fyrverkerier misstogs för skottlossningar

Fyrverkerierna misstogs för skottlossning av boende i området som ringde polis.
Foto: Henrik Jansson
En fyrverkeritårta tändes strax efter att domen i gängmålet förkunnades.
Foto: Henrik Jansson

Polisen har under torsdagen fått in flera larm om skottlossning i Biskopsgården. Väl på plats har det konstaterats att de höga smällarna orsakats av fyrverkerier som tändes precis efter att domen i Gamlestadsmålet kom där fyra personer dömdes till livstids fängelse.

– Det kom strax efter domen, så vi misstänker att det har ett samband, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Enligt polisens presstalesperson Thomas Fuxborg har flera boende i området ringt in under dagen.

– Personer i Biskopsgården ringde in och trodde att de hade hört skott. Men när vi kom till platsen visade det sig vara fyrverkeripjäser. Vi misstänker att de avfyrats i samband med domen, säger han.

Under torsdagen kom domen i det omfattande Gamlestadsmålet där två konkurrerande grupperingar från Biskopsgården var inblandade. 

”En viktig dom för hela Biskopsgården”

Jörgen Thorén, som är lokalpolisområdeschef på Hisingen menar att domen kan väntas ha positiva effekter för Biskopsgården.

– Jag tror att det är en viktig dom för hela Biskopsgården, utifrån flera olika perspektiv. De här personerna har suttit häktade länge och vi ser vilken skillnad det redan har gjort. Det är viktigt att få så många som möjligt av de ledande personerna fängslade under en längre tid, det kommer att göra en stor skillnad. Den här domen är väldigt positiv, det är det enda sättet att arbeta mot de här nätverken, säger han.

Polisen ser dock en risk att andra nätverk nu kommer få ett större fäste i området, säger Jörgen Thorén.

– Men vi har samtidigt sett våldsamma händelser trots att de här personerna suttit häktade. Det innebär att vi har andra nätverk som vill ta över större markandelar. Det är en farhåga vi har, att när man försvagar ett nätverk så är det alltid någon annan som tar över.