Hemma i Kungsbacka är det full fart hela dagarna.
Felicia Frisk är föräldraledig med sitt yngsta barn, och väljer att ha de övriga tre barnen – varav två skolpliktiga – hemma från skolan sedan fyra veckor tillbaka.
Detta av rädsla för att de ska smittas av coronaviruset.
– Jag vill inte att vi ska bli sjuka eller föra smittan vidare till någon annan. Så jag tycker det är lämpligast att göra så här. Alla reagerar olika och det är inte konstigt, men för mig personligen är det här en allvarligare grej än att inte sprida vidare exempelvis en förkylning, säger hon.
Samtalet avbryts av att ett av barnen vill visa upp sitt hår för mamma Felicia. ”Kolla mamma!” ropar en röst på andra sidan telefonlinjen.

”Sociala biten svårast”
Just nu är det påsklov och barnen är lediga, men annars hade de fått göra aktiviteter liknande de i skolan. Familjen får hem scheman dagligen för den äldsta dottern, som går i årskurs två, och enligt Felicia Frisk går studierna bra att ta ikapp hemifrån.
– Det är den sociala biten som är svårast att lösa. Barnen får leka utomhus med grannbarnen, vi har begränsat det till det. Från skolans håll har de föreslagit att vi kanske kan komma till fritids och leka utomhus med de andra barnen på rasten. Det känns fantastiskt att lärarna försöker anstränga sig så och komma med lösningar, säger Felicia Frisk.
Hon säger själv att hon har tur som redan är föräldraledig och därför har möjligheten att hålla barnen hemma. Hon vet att alla inte har samma frihet – samtidigt gör det att hon känner extra stort ansvar.
– Om jag tar mina barn till skolan kan de ju smittas av vad som helst, inte bara corona. De kan få ögon- eller öroninflammation, magsjuka eller vad som helst. På det här sättet belastar vi inte sjukvården, och vi riskerar inte att utsättas för något och sedan inte kunna få den vård vi behöver i det här läget.
Hur tänker du kring att Folkhälsomyndigheten ändå gör bedömningen att grundskolorna ska hållas öppna?
– Ja, visst, så länge de inte uppvisar symptom. Men alla barn blir ju snoriga ibland då de är utomhus och leker. Och visst, man kan säga att man ska följa deras rekommendationer. Men jag har så svårt att veta vad man ska lita på, så många andra länder har ju stängt sina skolor. Jag tycker att skolorna ska stängas.
Det bryter mot skolplikten att hålla sina barn över sex år hemma.
– Vi sköter studierna hemifrån, får uppgifter hitskickade och skickar saker på rättning. Skolan är okej med att jag håller barnen hemma och det straffar ingen. Jag skulle aldrig göra det om jag inte trodde att det var bäst för mina barn.

Rektorn: ”Funkar bra”
Felicia Frisks barn går på Särö skola i Kungsbacka.
Rektor Linda Lindqvist bekräftar att det finns ett fåtal föräldrar som väljer att hålla sina barn hemma, och att man försöker hitta lösningar för de barnen. Enligt henne har det hittills fungerat bra.
– Det är en helt ny situation för alla, både vårdnadshavare, elever och oss. Det finns liksom inga rätta svar i detta. Det är klart att vi gärna ser att barnen kommer hit, för de tappar viktiga sociala sammanhang som skolan ju också står för.
Linda Lindqvist berättar att de har lite varianter av lösningar som, precis som Felicia Frisk säger, innebär att barnen exempelvis kan komma till skolan och leka på raster.
Hur ser du på skolpliktsaspekten i detta?
– Det är klart att det tål att tänkas på men det är ju en alldeles särskild situation. Skolplikt gäller även under dessa omständigheter. Vi värnar om varje elev och i de fall där elever har haft väldigt hög frånvaro under denna period har vi ett särskilt arbete och en handlingsplan för att eleverna ska vara i skolan så mycket som möjligt.

Utbildningschefen: ”Friska barn ska gå i skolan”
– Friska barn ska komma till skolan och sjuka barn ska vara hemma.
Så säger Johanna Petterson, utbildningschef på grundskoleförvaltningen i Göteborgs stad. Detta efter Folkhälsomyndighetens och smittskyddets rekommendationer.
Samtidigt förstår hon den oro som föräldrar känner, i oroliga tider.
– Så länge myndigheterna som besitter sakkunskap om smittspridning och sjukdomar ger oss de här rekommendationerna, så tror vi också att det är jättegott för barnen att komma till skolan och komma till en vardag de känner igen. Skolan innebär rutiner och trygghet, för barn är det jätteviktigt när mycket annat i samhället är konstigt och svårt att förstå, säger hon.
Johanna Pettersson menar att skolorna i Göteborg, i de fall där elevfrånvaron beror på oro och inte sjukdom eller symptom, tar kontakt med antingen elever eller vårdnadshavare och diskuterar situationen.
– I det läget försöker vi ju få eleverna till skolan för att ge dem den undervisning de har rätt till , men också för att få den sociala kontakten som elever och barn behöver. Men det är inte konstigt att man är orolig. Det är vi alla.