Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fyrabarnsfamiljens hem slukades helt av lågorna

Det var på förmiddagen 27 mars i år som branden rasade i familjen Halmsjös hus i Brastad. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo
Inte mycket fanns kvar av huset efter branden. ”Det gick otroligt fort från att jag upptäckte branden tills det var ett faktum att huset inte gick att rädda” säger Sandra Halmsjö. Foto: Privat
När Sandra Halmsjö kom hem efter att ha varit och handlat upptäckte hon hur det bolmade från huset. Snart stod hela huset i brand och hon fick se det brinna ner till grunden. Foto: Privat

Sandra Halmsjö, 37, märkte att korna på gården var vettskrämda.

Då såg hon hur det bolmade rök från familjens bostadshus – och snart slog lågor ut från taket.

– Ingen människa skadades och alla djur klarade sig. Men allt vi hade i huset försvann i branden, säger Sandra Halmsjö.

Alla minnessaker från när barnen var små, oersättligt arvegods, basala saker som kläder och husgeråd – familjen Halmsjö fick se hela sitt hem slukas av lågorna.

Men knappt två månader senare fungerar vardagen igen trots materiella förluster och provisoriskt boende i baracker hemma på gården.

– Så mycket medmänsklighet som mött oss när vi gått igenom det här fruktansvärda är helt otroligt. Jag kan knappt förklara med ord. De första dagarna grät jag lika mycket av tacksamhet för att vi klarat oss som över hur folk ställde upp, berättar fyrabarnsmamman Sandra Halmsjö.

Sandra Halmsjö med yngsta barnet Gustav, 2. Tillsammans med maken driver hon en mjölkgård i Brastad. Foto: Privat

Tillsammans med maken Daniel driver hon en gård med 70 mjölkkor och totalt 190 djur i Brastad i Lysekils kommun.

Den 27 mars i år åkte Sandra Halmsjö hemifrån på morgonen för att handla i Uddevalla. Barnen var i skolan och förskolan, och maken på utbildning i Stockholm.

”De var vettskrämda”

När hon kom tillbaka parkerade hon bilen och gick direkt in i ladugården för att se efter att allt fungerade som det skulle med mjölkroboten och korna.

– När jag gick runt ladugården och lösdriftshallen med ungdjuren märkte jag att de var vettskrämda för någonting, berättar Sandra Halmsjö som fortsatte runt hörnet för att se vad som gjort dem rädda.

– Då såg jag rök som bolmade ut hur vårt hus, både på fram- och baksidan. Och det smällde högt flera gånger. Det var eternitplattorna som sprack.

Bostadshuset på gården i Brastad brann ner till grunden och familjen förlorade alla sina saker. Foto: Privat

Samtidigt som hon ringde 112 backade hon bort bilarna från huset, och flyttade undan en gasoltub som fanns i växthuset bredvid byggnaden.

– Mitt i paniken tänkte jag bara på att inget får sprängas. Jag vet ju att bilar och gasol kan explodera, konstaterar hon.

”Håll dig därifrån”

Sandra berättar att en förbipasserande man kom fram och hindrade henne från att springa fram till huset fler gånger: 

– Han sa ”nu räcker det, håll dig därifrån”.

Räddningstjänsten som fått larmet strax före klockan elva på förmiddagen kom till platsen med flera styrkor. Då brann det för fullt med öppna lågor.

– När brandkåren kom kollapsade jag helt. Jag säckade ihop och satte mig i en grushög och bara grät och skakade. Det var jätteoverkligt. Man fattar inte riktigt vad som händer i en sådan situation. Men ambulanspersonalen lugnade mig jättefint, säger Sandra.

Först pustade hon ut och tänkte att räddningstjänsten skulle lösa situationen och rädda huset.

Lågorna slog upp genom taket

– Men efter en kort stund såg jag hur lågorna började slå upp genom taket på huset och förstod att det inte gick att rädda. De avslutade släckningen och såg bara till att branden inte spred sig till ladugården med djuren.

Sandra Halmsjö är mamma till fyra barn i åldrarna 18, 17, 11 och 2. Här med minstingen Gustav. Hon är överväldigad över all vänlighet och hjälpsamhet som strömmat över familjen efter branden. Foto: Privat

Vid det här laget hade både vänner, släkt och andra lantbrukare från gårdar i närheten slutit upp för att hjälpa till, bland annat med att hålla i gång driften i ladugården.

– De såg till att djuren fick vatten och att mjölkroboten startade så att korna inte skulle drabbas av kaoset som var. Vi behövde aldrig ta ut djuren. Vi flyttade dem till en annan del av ladugården där de inte märkte något av branden. De låg och idisslade och var som vanligt, säger Sandra.

Hon berättar om det stora stöd som både vänner och okända ställde upp med från första stund:

Samlade ihop säckvis med kläder

– En granne som driver bed and breakfast erbjöd oss samma dag att vi kunde bo där. Vi stannade i två veckor. När vi kom dit hade människor redan samlat ihop säckvis med kläder till oss. En kompis hade handlat massor av mat. En tjej jag inte känner startade en insamlingsgrupp i sociala medier. Kyrkan hörde av sig. 

En utredning om orsaken till branden inleddes, men polisen bekräftar att den lades ner efter att man kommit fram till att inget brott låg bakom händelsen.

– Räddningstjänsten och vi själva har en teori om att det kan ha varit ett elfel i källaren där vi hade elcentralen, säger Sandra.

Sandra Halmsjö tror att det var ett elfel i elcentralen i källaren på huset som orsakade branden. Foto: Privat

Försäkringsbolaget har hjälpt familjen med baracker så att de kan bo kvar på gården.

”Håller modet uppe”

– Vi jobbar ju här hela tiden och måste ha koll på djuren och verksamheten hela tiden. Det är bra att vi kan fortsätta bo nära. Barnen har tagit det här bra och håller modet uppe. Det är det som också gör att vi orkar. Det har tagit tid att landa efter det som hänt.

Nästa steg blir att bygga upp ett nytt hem.

– Det nya huset blir ett enplanshus med många utgångar. Och vi ska placera det lite längre bort från ladugården, konstaterar Sandra.