Fyra personer har förts till sjukhus efter en storbrand i en industrilokal i Herrljunga. Foto: Bosse Åström/Alingsås tidningFyra personer har förts till sjukhus efter en storbrand i en industrilokal i Herrljunga. Foto: Bosse Åström/Alingsås tidning
Fyra personer har förts till sjukhus efter en storbrand i en industrilokal i Herrljunga. Foto: Bosse Åström/Alingsås tidning
I lokalerna fanns platsprodukter – och enligt räddningstjänsten blev röken frätande.I lokalerna fanns platsprodukter – och enligt räddningstjänsten blev röken frätande.
I lokalerna fanns platsprodukter – och enligt räddningstjänsten blev röken frätande.

Fyra till sjukhus efter svår industribrand

Publicerad

Fyra personer har förts till sjukhus efter en storbrand i en industrilokal i Herrljunga.

I lokalerna fanns platsprodukter – och enligt räddningstjänsten blev röken frätande.

– Den är fruktansvärt giftig, säger Morgan Gunnarsson, räddningschef i beredskap.

På måndagsmorgonen larmades räddningstjänsten till ett industriområde i Herrljunga.

En av lokalerna stod i brand. I lokalen fanns det fullt av plastprodukter – och röken som uppstod är farlig.

– Röken blir frätande vid en brand. Det är saltsyror och andra syror som blir väldigt starkt frätande. Det var becksvart ända ner till golvnivå när vi kom hit, säger Morgan Gunnarsson.

Hur giftig är röken?

– Den är fruktansvärt giftig.

Får ut röken

Flera personer ur personalen påbörjade släckningsarbetet direkt, vilket förenklade för räddningstjänsten.

– De begränsade branden, så de gjorde ett kanonjobb, säger Morgan Gunnarsson.

Vid 10.30-tiden meddelar han att branden är släckt. Räddningstjänsten finns kvar på platsen för eftersläckning.

– Det är släckt. Vi håller på att dra isär det för att kolla över det och har fått ut det mesta av röken. Vi blir kvar en timme eller två för att försöka få ut all rök, säger Morgan Gunnarsson.

"Kunde tagit 4 000 kvadrat"

Fyra personer har fått föras till sjukhus efter branden.

– Vi har kört i väg fyra personer. De skulle till vårdcentralen i första hand, sedan vet jag inte om de ska vidare därifrån. Det vågar jag inte säga, säger Morgan Gunnarsson.

Förödelsen i byggnaden kunde ha blivit enorm.

– Branden kunde ha tagit hela lagret och det är 3 000-4 000 kvadrat. Men nu är det bara 20 kvadrat som brunnit, säger Morgan Gunnarsson.

Någon fara att bege sig utomhus för boende i närområdet ska inte finnas.

Polisen ska återvända till platsen senare.

Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER