Det första larmet kom in klockan 00.53, natten till igår. En av Comfort Hotels gäster vid Skeppsbroplatsen uppgav att han blivit misshandlad och rånad på gatan utanför.
Rånoffret ska ha haft svårt att redogöra för vad som hänt förutom att han blivit nerslagen, sparkad och rånad.
Efter det kom ytterligare fyra larm inom loppet av fem timmar: På Rosenlundsplatsen, vid Brunnsparken, på Östra Larmgatan och utanför Eggers på Drottningtorget.
Kan vara samma gärningsman
– Det kan inte uteslutas att det är samma gärningsmän i några av fallen. De har inträffat inom ett begränsat geografiskt område av stan. Å andra sidan är det kända problemområden där det finns kriminella grupperingar som rör sig, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.
Frågan om personrånen i centrala Göteborg kom också upp i GT:s utfrågning under kulturkalaset av Anders Börjesson, tillförordnad chef för polisen i Storgöteborg.
Han beskrev personrånen som ”ett fruktansvärt gissel” som samhället måste ta krafttag mot.
– Vi kan se att personrånen går upp, inte jättemycket, men de går upp, sa Anders Börjesson.
– Personrån är ett fruktansvärt brott egentligen, som vi har alldeles för många av i Göteborg. De som råkar ut för det tappar sin trygghet och mår dåligt långt, långt efter rånet ägt rum. Det är något vi absolut måste ta krafttag mot.
Här sker personrånen
Anders Börjesson var i många år chef för citypolisen i Göteborg och har en god inblick i rånproblematiken.
Han beskriver ett större antal så kallade hot spots i centrala Göteborg, där han skulle vilja se mer av patrullering från polisens sida nattetid.
– Vi har några områden i Göteborg som är så kallade hot spots där vi vet att människor rånas: Kungsportsavenyn, Vasagatan, Järntorget, Brunnsparken, Drottningtorget och området kring Nordstan. Några sker på dagen men de flesta sker sent.
– Vi försöker patrullera de här områdena så mycket vi orkar, säger Anders Börjesson.
Svårigheter med vittnesuppgifter
Patrik Eriksson ingår i polisens rångrupp i city. Han berättar att man har svårt att få bättre vittnesuppgifter från offren.
– Vi har sökt målsäganden för att få fler uppgifter om tillvägagångssätt och signalement, men vi har inte fått tag på någon, säger Patrik Eriksson.
Han låter frågan om huruvida det rör sig om samma gärningsmän vara öppen. Enligt honom är signalementen på gärningsmännen för vaga för att man ska kunna dra några slutsatser om ett eventuellt samband mellan de olika rånen.
– Det finns individer i centrum som är aktiva, som det händer saker runt, men utifrån det vi vet om det som hänt i natt finns det inget som tyder på att de är inblandade, säger han.
Han anser inte heller att gemene man behöver oroa sig för att utsättas för rån.
– Man kan tro att risken är stor att bli rånad, men det är inte min bild. Det tydligaste är att gärningsmännen inriktar sig på personer som är berusade och som vistas på mörka gator om natten, säger Patrik Eriksson.
Under intervjun på Kulturkalaset uppmanade polischefen Anders Börjesson göteborgarna att inte lämna Nordstan och Brunnsparken åt sitt öde nattetid och under kvällar.
”Har alltid känt mig otrygg”
Inne i Göteborg reagerade många göteborgare på de senaste händelserna och otryggheten.
– Jag har alltid känt mig otrygg om kvällarna, vart jag än befinner mig, främst för att jag är kvinna. Jag och mina kompisar går aldrig hem själva, skulle man behöva det så pratar vi alltid i telefon till man kommit hem, säger Emma Toresson, 24, och tillägger:
– Sen tror jag att vi människor har blivit bättre på att visa civilkurage, främst att vi kvinnor har börjat backa varandra mer och då blir man också mer trygg.
Felicia Lanevik, 24, från Jönköping känner sig inte otrygg när hon besöker Göteborg:
– Jag bor inte i stan men jag känner mig trygg här. Jag tänker inte så mycket på det när jag går på stan, säger hon.
Polisens "hot spots" för rån i Göteborg
Kungsportsavenyn
Vasagatan
Järntorget
Brunnsparken
Drottningtorget
Nordstan