Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra nya eko-krogar i gamla auktionsverket

Här kommer drygt 200 kvadratmeter odling att ta plats när det gamla auktionsverket ska förvandlas till restaurangmecka. William Bailey och Tobias Hamberg har stora visioner.Foto: Jan Wiriden
En bild av det som kan komma att bli Göteborgs största terassodling någonsin.Foto: ROBACH ARKITEKTUR
Både utanför och inuti byggs det för fullt vid det gamla auktionsverket. Förhoppningen är att Avenyfamiljen kan slå upp portarna till det nya komplexet i oktoberFoto: Jan Wiriden

I höst blir Tredje Långgatan krogtätare än någonsin.

Avenyfamiljen bygger om det gamla auktionsverket och härodlat, klimatsmart och ekologiskt blir ledord för de fyra nya krogarna.

- Sedan blir det en kulturarena, ett kafé och ett bageri också. Och toppen på berget blir vår takterrassodling, säger Tobias Hamberg.

Man kanske inte kan tro det just nu men i höst, förhoppningsvis i oktober, kommer Göteborgs gamla auktionsverk på Tredje Långgatan ha genomgått en transformation.

Här växer restauranggruppen Avenyfamiljens nya projekt fram.

- Alla långgatorna blomstrar och stan blir större och större - nu har den kommit hit och vi vill vara med, säger Tobias Hamberg, tidigare vd på Yaki-Da som nu intar vd-posten på Tredje Långgatan.

Den stora - och anrika - lokalen kommer att innehålla en mexikansk restaurang, en kinesisk restaurang, en italiensk restaurang, ett surdegsbageri, ett kafé och en vinbar.

- Allt ska ha sin egen identitet, vi har separata kök för de olika restaurangerna, olika koncept fast på armslängds avstånd från varandra.

Unikt i staden

Till detta blir det också en rejäl kulturarena. Här kommer det bjudas in till såväl musik som konst och andra evenemang.

- Vi vill vara en given del när de kulturella evenemangen intar staden. Och har redan rekat lite med lite olika konstnärer.

Men förutom kultur inkluderar den nya satsningen även natur. På taket mellan de två innergårdarna byggs just nu Göteborgs största takterrassodling.

Unikt för Göteborg

Närodlat blir snarare härodlat och den som kommer att ha ansvar för just denna del är William Bailey.

- Det här blir unikt för Göteborg, nästan 200 kvadratmeter odling mitt i staden. Framför allt blir det kryddor, men det är lite av ett experiment att få allt att fungera med rötter och jordarter, säger han.

Tanken är att kockarna ska kunna vandra upp till den lokala odlingen för att hämta grödor till maten.

- Kanske får besökarna en liten tankeställare också när det gäller resursflöden inom matindustrin, säger William Bailey.