Fyra unga män misstänks för människorov i Göteborgsområdet. Under söndagen häktades alla fyra på sannolika skäl misstänkta för brottet. Foto: ROBIN ARON / GT-EXPRESSEN
Fyra unga män misstänks för människorov i Göteborgsområdet. Under söndagen häktades alla fyra på sannolika skäl misstänkta för brottet. Foto: ROBIN ARON / GT-EXPRESSEN

Åklagaren: Pojke kidnappad vid skola – misshandlades

Publicerad
Uppdaterad

Fyra unga män misstänks för människorov i Göteborgsområdet.

Under söndagen häktades alla fyra på sannolika skäl misstänkta för brottet.

– Min tes är att det här handlar om ett hedersrelaterat brott, säger åklagare Mats Ihlbom.

Kidnappningen ska ha inletts vid en högstadieskola utanför Göteborg.

Målsägande är en 14-årig pojke.

Han ska ha hämtats av de fyra misstänkta på sin skola i en grannkommun till Göteborg.

– Vi har en ganska klar bild av vad som skett, säger Mats Ihlbom.

De fyra personerna, fyra unga män, greps och anhölls under olika tider på torsdagen.

De fyra unga männen misstänks för att den 30 januari ha kidnappat en person utanför en högstadieskola i Göteborgsområdet. Kidnappningsdramat ska ha pågått i ungefär två timmar.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android 

 

Misshandlades grovt

Åklagare Mats Ihlbom hävdar att brotten är hedersrelaterade, något som Göteborgs-Posten var först med att berätta.

– Det finns en historia mellan den här pojken och en kvinnlig släkting till de misstänkta.

Åklagare Mats IhlbomFoto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Ihlbom säger så här om själva händelseförloppet den 30 januari:

– De fyra bor i Göteborg. De satte sig i en bil och åkte till skolan i grannkommunen där pojken bor. Där plockade man in honom i bilen, körde tillbaka till området där man bor och tog med pojken ut i en skog.

Där ska man enligt utredarna ha misshandlat pojken grovt.

– Detta pågick under ett par timmar totalt. Man har slagit och hotat pojken grovt. Efter misshandeln ska de fyra ha tvättat av pojken och kört honom till en spårvagnshållplats i Göteborg.

Fick uppsöka sjukhus

– Där upphör själva brottet. Men sedan har pojken fått uppsöka sjukhus för att bland annat få sår sydda, berättar Mats Ihlbom.

Brottsmisstanken som de fyra häktades på med den högre misstankegraden är människorov. Minimistraffet är fyra års fängelse för det brottet, maximistraffet är livstids fängelse.

Åklagaren säger att fler brottsmisstankar kommer att tillkomma. Han nämner övergrepp i rättssak, olaga hot och misshandel.

De fyra männen är unga, men tre av dem är över 18 år.

– Ingen av dem är kända av oss sedan tidigare.

Männen sitter inspärrade på häktet under utredningen fram till åtal och rättegång.

– Jag har två veckor på mig att väcka åtal, men är tveksam på om den tiden kommer att räcka, säger Mats Ihlbom.

Sanna Wikström
Sanna Wikström
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER