Hotet mot Sverige: Fyra IS-svenskar pekas ut

Michael Skråmo är konvertiten som radikaliserades snabbt och blev terrorstaten IS propagandist. Nu deltar han i slutstriden i östra Syrien och pekas ut som en av de särskilda hotaktörerna bland resenärerna.
Khaled Shahadeh är yngre bror till en av de dödade i terrorstaten IS krig i Syrien. Nu pekas han ut som en av fyra särskilda hotaktörer bland resenärerna.

Fyra västsvenska IS-terrorister pekas ut av säkerhetskällor som ett särskilt hot mot Sverige – om de återvänder.

Deras stridserfarenhet, kontakter med personer som planlägger IS aktioner i Europa och stöd till attentat utmärker dem. 

Det kan Expressen avslöja i samarbete med Doku.

– Han är så envis. Jag tror inte att han ger upp, säger pappan till en av de utpekade männen – Khaled Shahadeh från Angered.

En annan, Michael Skråmo, är fortfarande aktiv i slutstriden om det fallna kalifatet.

I byn Baghouz i östra Syrien pågår slutstriden om ett av de sista IS-fästena i landet. Enligt AFP evakuerades i förra veckan nära 5 000 personer från byn, däribland många kvinnor och barn.

Nu fruktar omvärlden en snar återkomst av stridserfarna IS-terrorister med vilja att begå attentat i sina ursprungsländer.

Expressen och Doku har tagit del av namnen på fyra stridande IS-anhängare i Syrien som Säkerhetspolisen klassat som särskilt farliga för landet – om de skulle återvända. 

Det grundar sig bland annat i deras erfarenhet av strider och kontakter med personer som arbetar med Islamiska statens planering av dåd i Europa. Eller att de uttalat stöd för dåd i Sverige. 


De pekas ut som säkerhetshot

De fyra är:

Michael Skråmo, 33. Militant konvertit och propagandist som åkte ner med fru och flera barn till Syrien. Första tiden finansierade de sitt leverne hos IS med bland annat barnbidrag från svenska staten. Han har tidigare uppmanat till terrordåd i Sverige. Genom anhöriga har han hälsat att han är i Baghouz och att han ”hellre dör än överlämnar sig själv”.

Michael Skråmo, 33.

Khaled Shahadeh, 28. Har stridit för IS under flera år och även förekommit i rekryteringsfilmer tillsammans med bland andra sin äldre, i strid, döde bror. Han återvände efter ett tag för att resa ner till Syrien igen med en ny fru från Göteborg som fött honom två barn i landet.

Khaled Shahadeh, 28.

Nader el Shaya, 28. Boråsbo som åkte ner till Syrien i slutet av sommaren 2014 dit han kom tillsammans med sin fru och ett litet barn. Har umgåtts med flera av de unga från Borås som tog sig ner till Syrien vid samma tid. 

Ska, enligt Säkerhetspolisen, ha uttryckt vilja att utföra dåd.

Mohamud Saeed Adib, 37. Har band till flera IS-resenärer och återvändare som likt honom åkte ner från Göteborg. Han kan, enligt Säkerhetspolisen, knytas till personer som varit inblandade i IS planering av dåd utanför Syrien. Han efterlämnade ett litet barn i Sverige och är i dag registrerad hos folkbokföringen som ”försvunnen”. Sista adressen var hos en nära släkting till den döde IS-medlemmen Khalid Timayare. ”Han hade bara sin post här, jag kände honom inte”, uppger släktingen. 

Pappan: ”Han är där nere”

Efter att ha fått uppgifter om att en av de fyra, Khaled Shahadeh, eventuellt skulle ha återkommit till Sverige sökte Expressen och Doku i veckan upp hans anhöriga i ett lägenhetsområde i Angered.

Men hans pappa uppger att sonen är kvar i Syrien. 

– Han är inte här, han är där nere. Vi vet ingenting nu. Det är ett svårt läge. De har inget nät längre, säger pappan och säger att han var i kontakt med sonen senast för två månader sedan. 

Pappan, som redan förlorat en son – Khaleds äldre bror Omar Shahadeh – i terrorsektens tjänst säger att han försökt få sin son hem igen – och särskilt de två barnbarn han fått i Syrien.

– Jag vill gärna att han kommer hit. Jag vill se mina barnbarn. Men han vägrar komma hit. Han tror att han kommer sitta i fängelse här i Sverige. Vad som händer nu vet vi inte. Barnen hoppas jag ska klara sig, säger pappan.

– Ingen vill att sin son dör där. Ingen. Jag vill inte att min son dör där, men ungarna lyssnar inte, de gör vad de vill.

Omar Shahadeh dog i Syrien tidigt. Men hans yngre bror Khaled har fortsatt engagemanget för den islamisitiska terrorstaten.

Nader el Shaya anslöt sig till IS

Nader el Shaya var en helt vanlig ung man i tjugoårsåldern, som festade med vänner i Borås som vittnat om att han och andra unga män började uttrycka åsikter om situationen nere i Syrien. 

Åsikterna blev allt mer radikala. 

I slutet av sommaren 2014 lämnade han Sverige för att ansluta sig till IS i Syrien. Kort efteråt följde hans fru efter med ett litet barn. 

Kort därpå konstaterade Nader el Shayas hyresvärd i Borås att hyrorna inte betalades och att han var försvunnen.

En släkting bekräftar för Expressen och Doku att han åkte till Syrien och att det sista de vet är att han är kvar där. Däremot vet han inte om han lever.  

– Jag har ingen aning. De flyttar kanske mellan olika städer och byar och många är emot dem, säger släktingen.

Aleppo i Syrien oktober 2012.
Foto: MANU BRABO/AP TT NTB SCANPIX

Planerade blodiga terrordåd

IS-anhängare med band till Sverige har tidigare kunnat knytas till terrordåd i Europa. Osama Krayem, 26, från Malmö lämnade Sverige för att ansluta sig till IS i september 2014. I januari året därpå publicerade han en bild från Syrien där han poserade med vapen. 

Efter att ha tränats i Syrien återvände Osama Krayem till Europa, till Belgien, under falskt namn och ingick enligt polisen i den terrorcell som utförde de blodiga terrordåden i Paris i november 2015 med 130 dödsoffer och i Bryssel med 34 dödsoffer året därpå.

Nu sitter han häktad i väntan på rättegång. 

Osama Krayem sitter fortfarande häktad för inblandning i terrordåd i Europa.

En annan IS-terrorist, Mohamed Aziz Belkaid, som bott i Sverige innan han tog sig till Syrien och tillbaka till Europa misstänks för inblandningen i organisering av samma dåd. Han dödades av belgisk antiterrorpolis i mars 2016.

Mohamed Aziz Belkaid dödades av belgisk antiterrorpolis i mars 2016.

IS-svensken Michael Skråmo, som nu pekas ut som en av de farligare anhängarna till terrorstaten på plats i Syrien, har kallat terrordåden i Paris för ”en vacker hämnd”

Han har tidigare både vädjat till svenskar att ansluta sig till IS i Syrien och att begå enklare attentat på hemmaplan.

I inlägg på sociala medier har Michael Skråmo bland annat uppmanat svenskar att ”gå ner till ICA” och inhandla ingredienser för en bomb, att spränga på ”några ställen”

”Gå ner (och) handla på ica gör några bomber .. bam du är mujahid (krigare) 1 man army. Spräng några ställen”.

För bland annat detta har han utretts av Säkerhetspolisen. 

”Dör hellre än överlämnar sig”

Expressen och Doku har vid upprepade tillfällen sökt Michael Skråmo. Enligt vad hans familj tidigare uppgett är han inte villig att ge upp. 

Trots att hans hustru Amanda nyligen dog i en flygattack och han har ansvar för sju barn, varav fyra är födda i Syrien.

– Han lät hälsa att han hellre dör än överlämnar sig själv, har en anhörig sagt.

– Vi bryr inte oss om honom. Han ska få betala för det han gjorde. Det enda vi bryr oss om är barnen. Barnen svälter och är sjuka. Det enda vi vill är att barnen ska få komma hem till Sverige, säger anhöriga.

Foto: PRESSBILDSäpo.

Säpos intresse för Khaled Shahadeh

Pappan till Khaled Shahadeh uppger att Säkerhetspolisen så sent som för två veckor sedan visade intresse för sonen.

Vad tror du. Om han skulle komma hem, skulle han vara farlig för Sverige? 

– Han är inte farlig. Han har inte gjort någon illa i Sverige. De vet att de inte får göra någonting i Sverige. 

Samtidigt sympatiserar han ju med IS som har begått dåd i utlandet. 

– Det spelar ingen roll. Jag är svensk, jag är muslim. Jag gör ingen någonting illa här i Sverige. Det är stor skillnad mellan Syrien och Sverige, säger pappan. 

Tror du han kommer ge upp?

– Han är så envis. Jag tror inte det, säger han och skakar på huvudet. 

Registrerad som ”försvunnen”

Expressen och Doku har även varit i kontakt med en tidigare hustru till Mohamud Saeed Adib, 37, som uppger att hon inte vill ha någon kontakt med honom – och inte heller vet var han befinner sig i dag. 

Han är tysk medborgare och har ingen övrig släkt i Sverige. Svenska Skatteverket har sökt Mohamud Saeed Adib under flera år utan att nå honom. 

För ett par år sedan registrerades han som ”försvunnen”. 

 – Han är försvunnen, vi vet inte var han är, säger en handläggare på folkbokföringen på Skatteverket. 

Även för de övriga tre utpekade personerna är det mycket oklart var de är just nu, om de fängslats eller om de över huvudtaget lever i slutstriden om kalifatet. 

Alla de fyra utpekade har stridserfarenhet efter många år i krigets Syrien. De har var och en varit på plats där sedan minst fyra år tillbaka i tiden.