Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fyra dog – socialtjänsten erkänner brister

Det var på morgonen den 20 juli som tragedin uppdagades. Foto: HENRIK JANSSON
Många la blommor och leksaker nära lägenheten när det stod klart att mamman och tre små barn dött. Foto: HANNA BRUNLÖF

Göteborgs Stad har funnit brister i hanteringen kring familjen där mamman och tre av hennes barn dog i somras.

– Det handlar om brister i samverkan mellan olika enheter och områden inom socialtjänsten. Det handlar om också alltför lång handläggningstid, säger Lena Carlsson, kommunikatör i SDF Angered, stadsdelen där tragedin inträffade.

Men har inte heller efterlevt de rutiner man normalt arbetar efter.

En vecka efter dödsfallen i juli anmälde sig socialtjänsten själva enligt Lex Sarah. Nu, efter drygt två månaders utredande, har man kommit fram till att det funnits brister och utredningen skickas nu vidare till IVO, inspektionens för Vård och Omsorg.

Det var i somras, på morgonen den 20 juli, som larmet kom från grannarna som hade sett rök och lågor från en lägenhet i Angered.

Tre små barn dog

Det fanns en kvinna i 35-årsåldern och tre barn i lägenheten. Kvinnan och ett barn var döda. De andra två dog senare, en på väg till sjukhuset och en annan på sjukhuset. Barnen var samtliga under 10 år gamla.

Snabbt gick misstankarna mot maken/pappan, men denne kunde senare släppas friad från alla misstankar.

Det mesta tyder nu på att kvinnan orsakade såväl sin egen som barnens död, men utredningen kring tragedin är ännu inte avslutad.

Skickar in till IVO

Däremot står det klart att stadsdelsförvaltningen inte gjort allt rätt i hanteringen av den drabbade familjen.

Det handlar om brister i samverkan mellan olika enheter och områden inom socialtjänsten. Det handlar om också alltför lång handläggningstid, uppger Lena Carlsson, kommunikatör i SDF Angered, stadsdelen där tragedin inträffade, som också skickat ut ett pressmeddelande om att man nu skickat in sin utredning till IVO.

Maria Sjödahl är områdeschef i Angered för bistånd och service inom Individ- och Familjeomsorgen. 

– Vi är flera hundra som arbetar med de här frågorna i Angered och har rutiner för hur vi ska arbeta, men dessa har inte efterlevts, säger Sjödahl.

Bland annat handlar det om att utredningen skötts långsamt och att man bara haft kontakt med en av föräldrarna i familjen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!