Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyndet som ledde till Lisa Holm, 17

Foto: Alex Ljungdahl

Polisen grep de misstänkta innan man hittat Lisas kropp.

Det var bland annat ett fynd och ett tips från Missing people som ledde till lösningen - och att polisen skuggade de tre anhållna.

- Ibland lägger man ihop ett plus ett och får två. Det är polisiär intuition. Vi säkrar upp de här personerna, innan man kan koppla fyndet till Lisa, säger Martin Fredman, polisinsatschefen.

Polisens arbete omkring Kinnekulle den senaste veckan har följts av ett oerhört massmedialt uppbåd. Intresset för vad som kan ha hänt 17-åriga Lisa Holm är enormt, och den tragiska händelsen har engagerat miljoner människor.

Efter flera dagars sökande kunde polisen på fredagskvällen gripa tre misstänkta, två män och en kvinna, som nu sitter anhållna misstänkta för mord och för grovt skyddande av brottsling.

Men Lisas försvinnande löstes inom loppet av bara några timmar.

Intensiva timmar

Här redogör insatschefen Martin Fredman för hur de kritiska timmarna:

- Det var under gårdagskvällen (läs: fredag) som polispatrullen kallas av Missing people. De har gjort ett fynd och gör precis som de ska göra, de gör en halt, backar undan och kontaktar föredömligt polisen, säger Martin Fredman.

Polisen kom enligt Martin Fredman till fyndplatsen och hittade någonting som möjligtvis kunde kopplas till Lisa.

- Samtidigt på plats får vi i polisen vetskap om de här personerna. Då är det en polisiär intuition som gör att ett visst beteende, ett sätt att vara, samt att de uppgifterna som kommer in till oss, gör de här personerna intressanta.

Martin Fredman berättar att polisen som kom till ladan på något sätt uppfattade de misstänkta i närheten.

- Man åker ikapp och hittar dem 500 meter från fyndplatsen, säger Martin Fredman.

Fördes ut ur bostaden

Det här var alltså någon gång vid 20-tiden på fredagskvällen, och polisen bestämde sig genast för att "säkra upp" de tre personerna som nu blivit intressanta för utredningen.

Enligt GT:s medarbetare, Alex Ljungdahl, som bevittnade hur polisen tog de tre misstänkta, var klockan nästan 20.20 då de fördes ut ur sin bostad.

Gripandet skedde i ett hus nära kaféet där Lisa Holm jobbade. Männen är byggarbetare och renoverade den lada där Lisas handske hittades under måndagen. Kvinnan ska enligt uppgifter till GT ha arbetat som städare på kaféet och litauisk polis bekräftar för Aftonbladet att två av de misstänkta är litauiska medborgare.

Under gårdagens presskonferens gjorde polisen klart att de tre personerna någon gång har haft kontakt med Missing people.

Men hur den kontakten har sett ut, vill polisen inte säga.

Kunde kopplas till Lisa

När man åkte för att hämta de tre personerna under fredagskvällen, visste man ännu inte med säkerhet att fyndet som Missing people gjort, kunde kopplas till Lisa.

- Att hämta in de här personerna visade sig i efterhand vara ett synnerligen gott polisarbete. Vi åker sedan tillbaks till platsen och konstaterar att fynden som var aktuella där, går att knyta till Lisa. Efter det spärras huset av och i samband med husrannsakan inom det avspärrade området, påträffas Lisa, förklarar Martin Fredman.

Och enligt honom har alla fynd den här veckan - som av polisen kallats "kopplade till Lisa" - varit personliga föremål.

Till exempel ett mobilskal till en Iphone.

– Föremålen kan vi med tydlighet koppla till henne.

Avgörande i gripandet var alltså polisens magkänsla, samt tipsen - och fyndet - som Missing people gjorde under fredagskvällen.

Under lördagseftermiddagen hölls de första riktiga förhören men samtliga tre personers advokater har yppandeförbud i fallet.

Detta har hänt

Lisa Holm stänger kaféet i Blomberg med två kolleger. Vid 18.23 skickar hon ett sms till sina föräldrar att hon ska köra hem på sin moped.

När hon inte kommer hem kör föräldrarna till kaféet. De hittar mopeden parkerad med nycklarna i låset. Vid 21.30 anmäls Lisa Holm försvunnen. Under kvällen inleds sökandet.

Polisen rubricerar försvinnandet som olaga frihetsberövande och misstänker att hon har förts bort mot sin vilja.

I sökandet använder polisen hundpatruller och helikopter. Militär och privatpersoner hjälper till. Gödselbrunnar och byggnader i närheten av kaféet söks igenom. En motorcykelhandske hittas i en närliggande lada. Lisa Holm har en likadan. Polisen går ut med Lisa Holms signalement.

Polisen går med godkännande från föräldrarna att ut med namn och bild på Lisa Holm. Under eftermiddagen hittas ett mobiltelefonfodral en kilometer söder om kaféet. Det tros tillhöra Lisa Holm.

När polisen söker igenom området hittas även delar till en mobiltelefon och andra fynd. Organisationen Missing people meddelar att man står redo att hjälpa till i sökandet.

Polisen genomsöker ett område på en radie av 300 meter från kaféet där Lisa arbetade. Även ett nytt sökningsområde upprättas inom en radie på 300 meter från den plats där mobilskalet hittades.

Polisens supergrupp GMP, Gärningsmannaprofilgruppen, kopplas in. Polisen ber Missing people om hjälp. En skallgångskedja startar vid 16-tiden. Vid 18-tiden bekräftar polisen att man har gjort nya fynd som "utan tvekan" tillhör Lisa Holm.

Polisen och Missing people intensifierar insatsen. Sökområdet utvidgas till att omfatta tio kvadratkilometer.

Enligt Missing people görs tre nya fynd. Sedan tidigare har man hittat ett mobilskal, en telefondisplay, en mopedhandske och ett klockspänne. Polisen genomsöker ödehus och sommarstugor efter olika tips.

Skaraborgs allehanda skriver om ett fynd i ladan där Lisas mopedhandske hittades, ett kassakvitto från en livsmedelsbutik i Skövde.

Strax efter midnatt kallar polisen till presskonferens. En kropp har hittats som med största sannolikhet rör sig om 17-åriga Lisa Holm. Anhöriga har underrättats. Kroppen hittades sent på kvällen av polisen.

Klockan 20.18 togs tre personer in till förhör. Under natten anhölls två personer misstänkta för mord och en person är anhållen misstänkt för skyddande av brottsling.

Ytterligare fynd gjordes i området under kvällen. Bland annat genomsöktes en lada och byggbod. Det avgörande fyndet gjordes av Missing people klockan 18.20.

Polisen bekräftar att det är Lisa Holm som hittats död. Kaféet håller stängt. Hela bygden sörjer. Vid lunchtid spärras ännu en stor ladugårdsbyggnad av mitt emot kaféet. De tre misstänkta, två män och en kvinna i 30-årsåldern, tilldelas advokater. Vid 16-tiden arbetar polisens tekniker med att samla in föremål vid det hus varifrån de misstänkta hämtades till förhör. Mitt emot huset söker teknikerna igenom en brunn vid en stenmur.