Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Migrationsverkets anställda i fyllebråk – på tjänsteresan

Anställda vid Migrationsverket rök ihop på tjänsteresan – bråket mellan dem är polisanmält.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Två anställda vid Migrationsverket söp till under tjänsteresan och rök ihop på hotellrummet.

Nu straffas en av de anställda med löneavdrag.

Den andre har avslutat sin tjänst.

– Det är en allmän statlig policy att man inte dricker under tjänstetid, säger Johan Lusth, säkerhetssamordnare vid Migrationsverket.

Det var under en tjänsteresa under förra året som två anställda vid Migrationsverket i Västsverige rök ihop på hotellet. 

Slagsmålet ska ha ägt rum inne på ett hotellrum och i en angränsande korridor på hotellet.

Enligt en anmälan till personalansvarsnämnden hade de båda druckit alkohol både på resan till och under vistelsen på hotellet.


LÄS MER: Personalens larm inifrån Migrationsverkets förvar 


Söp under arbetstid

"Händelsen har skett under beordrad tjänsteresa och har därmed en stark koppling till tjänsten", skriver avdelningschefen i sin anmälan och beskriver det inträffade som allvarligt.

Händelsen ska även ha polisanmälts av båda inblandade. Och enligt anmälan så är de överens om vad som skett i stora drag men att beskrivningen av händelseförloppet skiljer sig i detaljer. 

Nu straffas en av de anställda med löneavdrag, enligt beslut av Migrationsverkets personalansvarsnämnd. Den andra anställde har redan hunnit avsluta sin tjänst. 

– Det är en allmän statlig policy att man inte dricker under tjänstetid, säger Johan Lusth, säkerhetssamordnare vid Migrationsverket och samordnare i ärendet hos personalansvarsnämnden. 

– Är man på tjänsteresa på ett av oss betalt hotell och på en av oss beordrad resa så finns det ju ett antal domar i Arbetsdomstolen som säger att det har en så stark koppling till verksamheten och arbetet att det faller under arbetsgivarens ansvar.


LÄS MER: Polisen: Prostitution bedrevs i Migrationsverkets lokaler


Migrationsverket: "Kan aldrig tolereras"

Nämnden skriver i sitt beslut: 

"Respekt för människor är grunden i Migrationsverkets verksamhet. Att någon av Migrationsverkets anställda utövar våld mot kolleger eller andra kan aldrig tolereras. Det får inte heller förekomma att anställda i strid med Migrationsverkets alkoholpolicy brukar alkohol på arbetstid."

GT söker Migrationsverkets avdelningschef.