Lundsbergs internatskola. Foto: Mats Endermark
Lundsbergs internatskola. Foto: Mats Endermark

Fylleskandal skakar internatskolan Lundsberg

Publicerad
Uppdaterad
Elever från exklusiva internatskolan Lundsberg hade i helgen fyllekalas på ett hotell på Västkusten.
Enligt NWT.se slutade den vilda festen med spyor, blod och raklödder.
- Jag är ledsen och besviken, säger Staffan Hörnberg, rektor vid skolan.
En av de gyllene reglerna på Lundsberg är att ”vi behärskar oss och uppträder stil- och respektfullt”.
I helgen åkte ett femtiotal av sistaårseleverna till Västkusten för att bo på hotell. Något som slutade med rena svinigheter, skriver NWT.se.

Tjej naken i korridoren

Eleverna hade stället helt för sig själva, med undantag för den extrapersonal som hotellet valde att kalla in.
– Det var spring ut och in, en tjej sprang naken genom korridoren, berättar en uppgiftslämnare till NWT.se och fortsätter:
– Man skrek som stuckna grisar, stökade ner och förstörde saker.

Sviterna täckta med raklödder

På söndagen fick hotellet kalla in extra städhjälp för att rensa upp i rummen.
– Man hade spytt ner täcken och flyttat om. Och i samtliga sviter var rutorna täckta med raklödder, säger källan till NWT.se.
– Jag håller just nu på att utreda vad som hänt och inte hänt. Så här får man inte uppträda. Men å andra sidan kan vi inte ansvara för vad eleverna gör på sin fritid, säger rektorn Staffan Hörnberg till GT.se.

"Nolltolerans"

Men på skolans hemsida står det: ”Under skoltid, vid verksamheter tillsammans med andra skolor och föreningar, eller på fritiden, skall vi uppträda på ett sådant sätt att andra uppfattar vår närvaro som positiv och professionell. När vi är på resor och studiebesök är det viktigt att våra värdar uppfattar oss som hänsynsfulla och respektfulla gäster. Vårt förhållande till alkohol och droger skall präglas av nolltolerans.”

"Vi ställer krav"

Det låter som att ni har misslyckats med elevernas beteende utanför skolan?
– Givetvis ställer vi krav på gott uppförande även utanför skolan. Eleverna har ett ansvar när de åker tillsammans i större grupp att inte skämma ut skolan. Men vi har inte haft sådana här problem på mycket länge. Jag har varit rektor här i fem år, och så lugnt som det varit på sistone har det inte varit på 30-40 år, säger Staffan Hörnberg.
Enligt rektorn, som har haft samtal med flera av eleverna, har några av dem ringt själva till hotellet och bett om ursäkt och kontrollerat att de gjort rätt för sig vid utcheckningen.
– De stämmer att de betalade extra för städningen, hälsar hotellet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER