Karin Åhström får inte påbörja sin nya tjänst, som personaldirektör i region Västernorrland. Fuskmisstankarna blev för mycket för politikerna. Foto: Halmstads kommun.Karin Åhström får inte påbörja sin nya tjänst, som personaldirektör i region Västernorrland. Fuskmisstankarna blev för mycket för politikerna. Foto: Halmstads kommun.
Karin Åhström får inte påbörja sin nya tjänst, som personaldirektör i region Västernorrland. Fuskmisstankarna blev för mycket för politikerna.  Foto: Halmstads kommun.

Fuskmisstankarna kostar Karin Åhström nya jobbet

Publicerad

Karin Åhström fick sparken från sitt toppjobb inom Göteborgs Stad, och utsågs kort därefter till personaldirektör i region Västernorrland.

Men Åhström kommer aldrig att få påbörja sin tjänst. Fuskmisstankarna kopplade till hennes tidigare tjänst i Göteborg, blev för mycket för regionen. Det rapporterar SVT Västernorrland.

Göteborgs Stad sa upp Karin Åhström med omedelbar verkan i början av mars. Detta efter endast lite mer än två år på posten.

–  Vi har haft diskussioner om förutsättningarna för mitt uppdrag och där har vi lite olika syn. Vi har kommit fram till den här lösningen, sa Karin Åhström i samband med att beslutet offentliggjordes.

Kort därefter utsågs Karin Åhström till ny personaldirektör i region Västernorrland.

Från sin tjänst i Göteborgs Stad, har Karin Åhström rätt till avgångsvederlag och uppsägningslön enligt de direktörsvillkor som fanns då hon rekryterades till posten hösten 2014. 

Som mest rör det sig om två årslöner, men andra eventuella inkomster under den tiden samordnas med avgångsvederlaget.

LÄS MER: Sparkade toppdirektören Karin Åhström i blåsväder 

Hade sidoinkomster

Men i en granskning avslöjade GP att så inte gjorts. Enligt tidningen har Åhström, utan att berätta det för Göteborgs Stad, förra året arbetat som konsult för Alingsås kommun. De 430 000 kronor hon fått som betalning för det uppdraget, ska enligt GP ha hamnat i hennes mans kommanditbolag.

– Vi hade ingen vetskap om sidouppdraget i Alingsås. Det finns anledning att utreda situationen och se över avgångsvederlaget, har Göteborgs nuvarande HR-direktör, Tina Liljedahl Scheel, sagt till tidningen.

Karin Åhström har försvarat sig med att hon aldrig lyft någon lön ur bolaget.

Men Åhströms ekonomiska förehavanden har inte undgått hennes nya arbetsgivare, Region Västernorrland.

LÄS MER: Göteborgs personaldirektör får sparken 

Får sluta innan hon börjat

Efter att ha fått kännedom om fuskmisstankarna, ifrågasatte flera oppositionspartier tillsättningen av Karin Åhström. Under måndagen träffades partierna för att diskutera den uppkomna situationen. Det rapporterar SVT Västernorrland.

Och det skulle visa sig att fuskmisstankarna blev för mycket för regionen. Karin Åhström kommer aldrig att få påbörja sin tjänst. 

– Samtliga partier och regiondirektören var ense om att det saknas förtroende för Karin Åhström säger Per Wahlberg, moderat oppositionsråd i regionfullmäktige, till SVT.

Karin Åhström skulle ha tillträtt tjänsten som ny personaldirektör för regionen den första maj. 

Relaterade ämnen
Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER