Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Fuskade till sig dubbel inkomst"

Vänsterpartisten, som haft flera högt uppsatta poster, Nestor Vega misstänks ha lurat till sig stora ersättningsbelopp på falska grunder. Nu har han polisanmälts.
Foto: Per Wissing

GÖTEBORG. Vänsterpartisten Nestor Vega misstänks ha roffat åt sig hundratusentals skattekronor på falska premisser. 

I praktiken ska han under flera år ha fått dubbla löner. 

- Tragiskt, tycker regiondirektör Johan Assarsson.

Västra Götalandsregionen har nu polisanmält Nestor Vega.

 Reidar Josefsson, ordförande i Arvodesberedningen, säger att man länge försökt få tag i politikern för att informera honom.

 – Men vi hittar inga mejladresser längre och det går inte att komma fram till honom på mobilen. Så nu har vi skrivit brev, säger han.

 Det var sedan Nestor Vega anställts som primärvårdschef i Lysekil förra året som misstankarna väcktes. En löneadministratör slog larm och en internutredning inleddes.

Felaktig ersättning

 – Han hade plockat ut ersättning för elva dagars förlorad arbetsinkomst – utan att ha motsvarande avdrag från sitt arbete, säger Reidar Jönsson.

 Regionen och politikern kom överens om att vänsterpartisten skulle betala tillbaka 20000 kronor. Att han också gick med på att lämna sin tjänst tycker Reidar Josefsson styrker misstanken om medvetet fusk, även om Nestor Vega nekade till det.

 Arvodesberedningen beslöt nu att granska även åren 2004–06, då Nestor Vega bland annat satt i regionfullmäktige och var vice ordförande i primärvårdsstyrelsen.

Större belopp

 – Det var samma mönster under hela perioden. Här handlar det om betydligt större belopp – någonstans mellan 100000 och 200000 kronor, säger regiondirektör Johan Assarsson.

 Inte heller han tror att det rör sig om misstag:

 – Nej, jag kan inte se det som annat än fusk. Han har haft dubbel inkomst hela tiden, vad vi kan se!

 Troligen kommer utredarna nu att gå tillbaka ända till 1999, då regionen bildades. Ser man samma mönster där, kan det sammanlagt röra sig om hundratusentals skattekronor