Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Funktionsnedsatta Ebba, 19, ombads lämna konsertlokal

Familjen Vester hade åkt från Nödinge för att gå på fredagskvällens konsert med Kungliga filharmonikerna. Mitt i konserten reste sig en man upp och vädrade sitt missnöje mot att Ebba Vester, 19, var högljudd. Foto: Privat
Sten Cranner, vd för Göteborgs symfoniker, klev inför konsertens andra halva upp på svenen och höll ett tal om att "musik är till för alla", som fick stående ovationer. Foto: GÖTEBORGS SYMFONIKER
"Vi förstod att det kunde bli problem. Jag är van att folk reagerar. Men det handlar om att vi vill ta ut Ebba. Hon ska inte sitta hemma utan musik är till för alla", säger Tommie Vester. Foto: Konserthuset

Mitt i konserten reste sig en man upp och vädrade sitt missnöje mot att Ebba Vester, 19, var högljudd.

Hon har Downs syndrom och lämnade Konserthuset redan efter första stycket.

– Vi blev väldigt ledsna och gick direkt, säger hennes pappa Tommie Vester.

Familjen Vester hade åkt från Nödinge för att gå på fredagskvällens konsert med Kungliga filharmonikerna. Tommie och Åse Vester har abonnerade platser i Konserthuset och tog kvällen till ära med dottern Ebba Vester, 19, som har Downs syndrom.

– Hon älskar musik och var väldigt förtjust över att få höra klassisk musik. Därför reagerade hon väldigt häftigt redan vid första stycket, säger Tommi Vester.

Men efter konsertens första verk valde en man längre bak i salen att ta till orda.

– Han reste sig och sa till alla att klassisk musik var så viktig för honom att han inte vill bli störd under konserten. Han tyckte inte att hon skulle vara i salen, säger Sten Cranner, vd för Göteborgs symfoniker, som först berättade sin historia för gp.se.

– Jag vet inte om han förstod att hon har en funktionsnedsättning.

"Blev ledsna och gick direkt"

Mannens kraftfulla reaktion gjorde att familjen Vester fick lämna Konserthuset.

– Det var otrevligt att det blev en sådan stämning. Vi blev ledsna och gick direkt, säger Tommie Vester.

När Sten Cranner såg att sällskapet lämnade så gick han ut för att prata med dem.

– Jag bad om ursäkt och sa att jag var ledsen att det blev som det blev, och att vi ska kompensera genom att bjuda in dem igen. Flickan tycker väldigt mycket om klassisk musik och det är tråkigt om hon inte ska få möjligheten att uppleva det. Vi ska vara ett konserthus som är öppet för alla, säger han.

Nu berättar familjen Vester att de var förberedda på den kraftfulla reaktionen från mannen.

– Vi förstod att det kunde bli problem. Jag är van att folk reagerar. Men det handlar om att vi vill ta ut Ebba. Hon ska inte sitta hemma utan musik är till för alla, säger Tommie Vester.

Kommer ni att gå på fler konserter i framtiden?

– Jag vet inte om vi vill slåss för det här. Det var tråkigt det som inträffade. Det är ingenting som går att förutspå.

Trots kvällens besvikelse är de tacksamma för att Sten Cranner inför konsertens andra halva höll ett tal om att "musik är till för alla", som fick stående ovationer.

– Det är fint att höra. På vägen ut hittade vi dessutom en skärm som spelade klassisk musik. Det räddade kvällen och gjorde Ebba nöjd, säger Tommie Vester.