Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Funckes hårda kritik mot Malm: "Olämpligt"

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke riktar skarp kritik mot Lena Malm (S).Foto: Anders Ylander

Nu får Lena Malm (S), ordförande för kommunfullmäktige i Göteborg, skarp kritik för sina uttalanden om GT.

Under ett panelsamtal sa Malm att GT snart "dör digerdöden".

– När en så högt uppsatt person uttalar sig på det sättet så kan ju det trigga i gång andra och ge legitimitet åt att man kan gå ännu längre, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

– Att överhuvudtaget kunna uttrycka sig så mot ett mediehus är bedrövligt. Men att göra det efter attacken i Paris, det är extra allvarligt. Det tyder på bristande omdöme, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna.

Det var på torsdagen som Lena Malm, S, fällde sina uttalanden om GT. Under ett panelsamtal om folkomröstningen om trängselskatten och representativ demokrati sa Malm:

– Ibland vet man inte vart debatten tar vägen och vi hade en part i detta som hade ett intresse av att driva det på ett visst sätt. Och det är ju en tidning som jag tror snart dör digerdöden.

"Fritt villebråd"

Nu väcker uttalandet från Malm, som granskats hårt av GT, skarp kritik från experthåll.

– Det är inte lämpligt. Dessutom så är det inte bara olämpligt utan det tyder på dåligt omdöme och att man har dåligt på fötter i sak också att man måste ta till sådana formuleringar, säger Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert.

I en tid då journalister utsätts för både hot och dödligt våld är Lena Malms uttalande särskilt anmärkningsvärt, menar Funcke.

– Man måste se det i sitt sammanhang. Det är klart att det här ger en viss legitimitet åt andra att ge sig på tidningen och indirekt det fria ordet. När en så högt uppsatt person uttalar sig på det sättet så kan ju det trigga i gång andra och ge legitimitet åt att man kan gå ännu längre. Att man kan hota och så, den risken finns. Att GT i det här fallet skulle bli fritt villebråd, att det blir en form av sanktionering att den där tidningen är inte något värst att bry sig om. Den kommer ändå att somna in. Det finns en sådan fara.

"Drastiska formuleringar"

Nils Funcke menar att Lena Malms debatteknik följer ett gammalt välkänt mönster.

– Det där är ju ett klassiskt knep. För att slippa en diskussion i sak så försöker man vrida och vända på den i någon annan riktning. Sedan är ju frågan om man lyckas med det när man tar till sådana där drastiska formuleringar, säger Nils Funcke.

– Om du blir ansatt av någonting så kan du antingen svara i sak eller också kan du ge dig på budbäraren på det här sättet. Har man lite på fötterna i sak är det lätt att man tar till de andra knepen i stället och agerar på det sättet.

Jeanette Gustafsdotter.Foto: Cornelia Nordström

Kritik från Tidningsutgivarna

Jeanette Gustafsdotter, vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna, tycker att Malms uttalande är under all kritik.

– Bedrövligt är ett sammanfattande ord. Vi har redan konstaterat att vi har en hätskare ton i debatten i dag. Vi har en hätskare ton på nätet, det ser man inte minst genom alla hot som framförs via mejl mot journalister och mediehus. Och nu ser vi tyvärr att det har gått hela vägen upp till högt uppsatta politiker. Att överhuvudtaget kunna uttrycka sig så mot ett mediehus är bedrövligt. Men att göra det efter attacken i Paris, det är extra allvarligt. Det tyder på bristande omdöme, säger Gustafsdotter.

"Uttalandet är förfärligt"

Också från morgontidningen i Göteborg riktas kritik mot Lena Malms uttalande.

"Uttalandet är förfärligt på väldigt många sätt. Mindre granskning är ju det sista den här staden behöver", skriver Maria Haldesten, krönikör på GP:s ledarredaktion, i en mejlkommentar.