Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hallen förstörd – 50 miljoner har gått upp i rök

Larmet om eldsvådan vid ett villaområde i centrala Göteborg kom in vid 18.30 på söndagen.
Branden är kraftig och inte under kontroll.
Foto: NYHETER STO/NIKLAS GORANSSON
Ett 60-tal brandmän är på plats, uppger räddningstjänsten.
Foto: LÄSARBILD
Foto: Niklas Göransson
Foto: Niklas Göransson
Foto: Niklas Göransson
Foto: NYHETER STO NIKLAS GORANSSON FRILANS
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Slottsskogshallen har rasat ihop efter den våldsamma branden som utbröt på söndagskvällen. Ingen person kom till skada, men stora materiella värden har gått upp i rök.

– Jag har ingen exakt siffra än, men min bedömning är att det handlar om drygt 50 miljoner kronor, säger Jahja Zeqira, styrelseordförande i Göteborgs Friidrottsförbund.

Larmet om eldsvådan intill ett villaområde i centrala Göteborg kom in vid 18.30-tiden på söndagen. Branden var då fullt utvecklad. 

– Det brinner i en större fastighet. Vi har 14 enheter på plats, ungefär 60 man, sa Kalle Kivistö, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Räddningstjänsten uppgav initialt att det var Friidrottens hus som brann. Det visade sig senare att det var den närliggande Slottsskogshallen som stod i lågor.

Slottsskogshallen kollapsade under natten.
Foto: Lovisa Waldeck
Slottsskogshallen kollapsade under natten.
Foto: Lovisa Waldeck

Vid midnatt var branden under kontroll. Men då hade själva byggnaden hunnit kollapsa och rasa ihop, enligt räddningstjänsten.

Och tidigt på måndagsmorgonen brann det fortfarande. 

– Vi är kvar på platsen och håller på med släckningsarbete men inte med så mycket folk som tidigare. Branden är under kontroll och det är ingen spridningsrisk, säger Niclas Fogelqvist, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten i Göteborg.

50 miljoner upp i rök

Enligt honom kommer de inte lämna platsen ”inom de närmaste timmarna”. Nattens intensiva arbete fortsätter.

– Byggnaden har rasat ihop och är totaltskadad, det kommer inte gå att använda den mer, säger Niclas Fogelqvist.

Stora materiella värden gick förlorade i lågorna. Det säger Jahja Zeqiraj, styrelseordförande i Göteborgs Friidrottsförbund:

– Jag har ingen exakt siffra än, men min bedömning är att det handlar om drygt 50 miljoner kronor, säger han och fortsätter:

– Sedan är det 2 000 barn som idrottar inom friidrott och gymnastik där under året. Det är ett hårt slag även på det sättet.

I det akuta skedet jobbar man med att hitta träningsmöjligheter på andra platser i staden, berättar Zeqiraj. Man kommer även att inleda diskussioner om vad som ska hända på lång sikt.

– Det blir en fråga om man ska uppföra en ny hall på samma plats eller någonstans i närområdet. Sedan tidigare håller vi på att se över hur man kan utveckla de idrottskluster som finns vid Slottsskogsvallen, och det arbetet kommer att accentueras nu, säger Jahja Zeqiraj.

Om områdets betydelse säger han:

– Slottskogshallen och hela området är ett viktigt kulturmiljöområde, ett idrottsområde som används för friidrotten, ishockeyn och många andra sporter. Området ligger många göteborgare varmt om hjärtat. Det här är ett hårt slag mot föreningslivet, men det viktigaste är att ingen person har kommit till skada. De materiella skadorna får man hantera, säger han.

Jahja Zeqiraj, Göteborgs Friidrottsförbunds styrelseordförande.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Polisen utreder brandorsaken

Polisen var på plats under natten för att bistå räddningstjänsten. Man kommer att utreda vad som orsakade eldsvådan, men först efter att branden är helt släckt kommer man kunna genomföra en teknisk undersökning.

Lovisa Waldeck på plats vid ruinerna.

– Den tekniska undersökningen kommer kunna genomföras först under morgondagen, alltså tisdag, på grund av värmen, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Polisen har fått uppgifter om att två pojkar i 12-årsåldern ska ha eldat i anslutning till byggnaden.

– Två pojkar ska ha varit i anslutning till hallen och eldat något. Det kan vara så att det har tagit sig och börjat brinna, säger vakthavande befäl Andreas Odén.

Ett spår som polisen nu följer upp för att se om det stämmer.

– Vi försöker inhämta information och utreda det så gott vi kan. Vi får se vad det utmynnar i, säger Andreas Odén.

Polisen har startat en förundersökning om mordbrand 

Pojkar medger – startade branden

Anna Jansson, vid polisen är förundersökningsledare i ärendet.

– Under dagen kommer vi att hantera det administrativa och åklagare kommer att ta över förundersökningen. Jag ska skaffa mig en lägesbild över det här och även ha kontakt med våra tekniker som kommer åka dit. Men nu är det fortfarande en pågående insats, räddningstjänsten är fortfarande på plats. 

Under måndagsförmiddagen rapporterade GP att pojkarna medger att de orsakat branden. 

– Det kan jag bekräfta, säger Anna Jansson, förundersökningsledare vid polisen.

Men eftersom de båda är under 15 år behövs kontakt med socialtjänsten och juridiska biträden. Anna Jansson bekräftar också uppgifterna om att det varit en annan händelse i samma hall för 10 dagar sedan – då det brann i ett förråd i samma anläggning.

– Jag känner till det jag har haft den anmälan på mitt bord. Men det finns inget som pekar på att det skulle ha samröre. 

”En katastrof”

Västra Frölunda trampolinklubb som tränar i hallen är en av klubbarna som påverkas av branden.

– Det är en katastrof för oss, jag vet inte riktigt vad jag ska säga, säger ordförande Paul Andersson. 

Trampolinklubben hade utrustning i hallen för runt en och en halv miljoner kronor. 

– Just nu är det rätt tomt, vi har ingenting. Det finns ingenting. Vi får lösa det genom att träna hos närliggande klubbar som ställer upp givetvis. Men det är tungt, vi har några elitgymnaster som ska tävla på ungdoms-VM i november. 

Föreningen hade inga försäkringar på utrusningen, en komplett trampolin kostar mellan 130 000 och 140 000 kronor.

– Det finns ingen möjlighet för oss att försäkra, det hade ätit upp allt vi dragit in i medlemsavgifter och träningsavgifter, tyvärr. 

Fotograf Niklas Göransson på plats vid branden.