Fullmäktigeledamot i Dalsland i handbojor

Publicerad
Uppdaterad
DALS-ED. Polisen satte på den berusade lokalpolitikern handbojor och ledde ut honom från hotell Carl XII i Ed.
Sedan fördes mannen till en fyllecell i Åmål.
- Händelsen var tråkig och jag ångrar den djupt, men... det var ju valborg! säger han.
Nyheten avslöjas av lokaltidningen Dalslänningen i dag. Mannen har arbetat som politiker på sin fritid i uppåt sju år och har flera förtroendeuppdrag i Dals-Ed.
Händelserna på valborg, som alltså slutade med drygt fem timmar i en fyllecell i Åmål, är inget han är stolt över.
- Olyckliga omständigheter. Jag tog mig ett par järn för mycket helt enkelt, säger han till GT.

"Det var ovanligt lugnt"

Men han tycker själv inte att han var så oregerlig att polisen behövde tillkallas.
- Hade det varit en stökig kväll på hotellet hade jag kanske inte stuckit ut. Då hade inget hänt. Men det var ovanligt lugnt - och då var jag den potatisen som hoppade ur lådan, säger han.
Den där kvällen hade annars börjat väldigt trevligt.
- Vi satt hemma och hade jätteroligt och var glada i hågen. Sen gjorde jag en missbedömning och gick till hotellet när jag kanske borde ha gått och lagt mig, konstaterar han.
Enligt honom själv har han inga alkoholproblem, och dricker väldigt sällan.
Hur är det med ölsinnet, då?
- Alla har gjort misstag i ungdomen, men det var längesen. Jag är i alla fall över 40 år, säger han.
Nu är mannen rädd att det ska bli sånt liv kring händelsen att han kanske inte kan fortsätta som politiker.
- Priset blir kanske för högt i så fall. Men jag är samma person som innan det här hände, med samma engagemang för de svaga i samhället, säger han.

Uppmuntrad att fortsätta

- Och de kolleger jag talat med har varit uppmuntrande och vill att jag ska fortsätta, säger politikern.
Det finns inga brottsmisstankar i sammanhanget.
Jan Sprangers
Jan Sprangers

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER