Camilla tillsammans med halvblodshästen Colhinnie, som flydde i panik ur hagen. Foto: PrivatCamilla tillsammans med halvblodshästen Colhinnie, som flydde i panik ur hagen. Foto: Privat
Camilla tillsammans med halvblodshästen Colhinnie, som flydde i panik ur hagen.  Foto: Privat
Personer i bil sköt raketer rakt mot Camillas hästar. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: YUAN SONH / XINHUA/AVALON.RED B950Personer i bil sköt raketer rakt mot Camillas hästar. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: YUAN SONH / XINHUA/AVALON.RED B950
Personer i bil sköt raketer rakt mot Camillas hästar. Bilden är från ett annat tillfälle.  Foto: YUAN SONH / XINHUA/AVALON.RED B950

Fula nyårsattacken mot Camillas hästar

Publicerad

På nyårsdagens kväll skulle Camilla Gunnarsson och hennes 15-åriga dotter ta in hästarna i Utvängstorp utanför Mullsjö.

En bil körde då upp på vägen och personer i fordonet sköt raketer rakt mot de två hästarna som fanns i den närmaste hagen – den ena flydde ut ur hagen och den andra gnäggade i panik.

– Jag kan inte försvara det här längre. Jag kan inte tänka mig hur man överhuvudtaget kan göra något sådant här, säger Camilla som nu vill se ett förbud mot raketer.  

I stallet vid Utvängstorp finns sammanlagt åtta hästar – de var på nyårsdagen ute och skulle tas in på kvällen. De var separerade på ett par platser runt gården.

De två första hästarna tog Camilla Gunnarssons dotter in. 

– Jag tog emot dem och ser att det är en av hästarna som står kvar i hagen längst ner vid vägen och jag funderade på "Varför står han där nere" men då kom det ett ljus lite längre bort, säger Camilla.

"Skrek rakt ut i panik"

Då kom raketen – rakt in över hagen och smällde ovanför de två hästar som stod i den, något Jönköpings-Posten först skrev om. 

– Den ena han är en rätt hård och tuff häst annars, men han tog sig ut och bara sprang vidare. Den andra hon är lite ängslig av sig, hon skrek rakt ut i panik, säger hon.

Sedan såg hon ljusen av en bil. 

Då kom ytterligare en raket. Precis där hästen stått bara minuter tidigare.

"Jag skrek och gapade"

– Min dotter höll den andra hästen när den andra raketen smällde och hästen ställde sig på bakbenen och hoppade runt. Då tänkte jag att nu är det kört här. Jag blev så rädd, säger Camilla. 

 

Elinas raketilska: "Kan leda till döden"

 

Sedan blev hon arg och började springa mot bilen.

– Jag skrek och gapade och tänkte: "Jag ska ta de där", men då körde de i väg. 

Bilen bromsade sedan in en bit längre bort och sköt en tredje raket innan de lämnade platsen. 

 

Camilla med hästarna Colhinnie och Cazinova som utsattes för attacken. Foto: Privat

 

Camilla säger att hon inte hann se mer än att det var en mörk bil av trolig kombimodell och en hand som stack ut ur ena rutan. 

Ingen av hästarna skadades fysiskt vid raketattacken men blev alla väldigt skrämda, berättar Camilla, då de inte bara reagerar på ljuden utan också på paniken hos de andra.

– Det är tur att alltihop gick som det gjorde, hästen som flydde från hagen sprang över telefonstolpar och hade gått omkull. Men han såg hel ut, han hade kunnat bryta benen, säger hon. 

"Hon har inte mått bra"

Även hästarna som inte stod i den hagen som attackerades påverkades starkt av händelsen och var svåra att hantera under måndagskvällen. Det är halvblodshästar där den största väger runt 800 kilo.

Camilla äger inte alla men såg till att de kom in i stallet. 

Hon berättar att en av dem tidigare utsatts för trauma och nu inte kunnat äta sedan händelsen.

– Hon har inte mått bra i dag, hon har inte velat äta och har varit på sin vakt. 

Den rädslan önskar jag ingen

Camilla säger att hon har polisanmält händelsen och understryker att hon är noga med att ha hästarna inne på de dagar som det normalt skjuts fyrverkerier. 

– Det är annars lugnt här de andra dagarna. 

Hon vill nu se ett totalförbud mot raketer.

– Jag kan inte försvara det här längre. Jag kan inte tänka mig hur man överhuvudtaget kan göra något sådant här. Jag hoppas verkligen att de här personerna får en tankeställare och blir rädda för vad de ställt till med. Den rädslan jag och min tös utsattes för önskar jag ingen, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER