Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fula kuppen mot de äldre – i hemtjänsten

Foto: / DN
Foto: RONNY JOHANNESSON

Ett äldre par upptäckte på julafton att tre guldsmycken försvunnit från hemmet.

Det visade sig att en anställd vid hemtjänsten stulit smyckena.

– När vi hämtade en man till förhör hittades en mängd smycken hemma hos honom, berättar polisinspektör Robert Skoog.

En man som varit anställd inom hemtjänsten misstänks för en rad stölder av smycken från äldre personer som haft hemvård. Stölderna har ägt rum i ett par västsvenska kommuner där mannen arbetat.

– Vi har ett antal målsägare som anlitat hemtjänst, säger polisinspektör Robert Skoog.

Polisen kom mannen på spåren i mitten av januari då en vårdtagare märkt att smycken saknades.

"Vi agerade snabbt"

– Personen hade koll på sina smycken och kunde precisera en tidsperiod när det skulle ha skett. Vi agerade ganska snabbt och det beslutades om hämtning till förhör av en misstänkt. Då hittades en mängd smycken hemma hos honom, berättar Robert Skoog.

Mannen anhölls vid tillfället och häktades några dagar senare.

Robert Skoog förklarar att polisen haft ett digert arbete med att försöka hitta målsägare till smyckena.

Visste inte att de bestulits

– Oftast har de inte haft vetskap om att de blivit bestulna. Dels är det gamla personer och dels handlar det om smycken de kanske inte använder, säger Robert Skoog och fortsätter:

– Vi har koncentrerat oss på de fall där vi kunnat knyta gods till målsägare och platser där mannen har arbetat. Där har arbetsgivarna varit behjälpliga och tagit fram listor på när han arbetat och vilka besök han har gjort.

Upptäckte stöld på julafton

Ett par upptäckte på julafton att två guldringar och en armlänk i guld försvunnit från hemmet. De hade smyckena förvarade i askar på en byrå i sovrummet.

Det framgår av en lex Sarah anmälan som en av de drabbade kommunerna gjort till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Kvinnan visste att hon använt smyckena på en tillställning den 25 november och därefter lade hon tillbaka dem i askarna på byrån.

Den 10 januari i år upptäckte hon att fler smycket var borta. Även två halskedjor i guld, tre guldberlocker och en smyckelocka saknades. Även dessa förvarades i olika askar.

Har mått dåligt efter stölderna

Hemvården kommer hem till paret flera gånger per dag och paret uppges ha mått dåligt efter stölderna. Både eftersom smyckena var "oersättligt arvegods" och för att de känt sig misstänksamma mot hemtjänstpersonalen efter vad som hänt. Detta tycker paret har varit tråkigt.

Enligt lex Sarah-anmälan kommer kommunen, som en åtgärd för att förhindra att liknande missförhållanden händer igen, bland annat att minska antalet personer som arbetar hos varje enskild brukare. 

Dessutom ska säkerhetssamordnare, polis och personalchef informera personalen kring ekobrott, arbetsrättsliga följder med mera.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android 

 

Utredningen i sluttampen

Utredningen mot den misstänkte mannen pågår fortfarande och är i sluttampen förklarar polisinspektör Skoog. Samtidigt avtjänar mannen ett fängelsestraff efter att ha dömts i ett annat ärende.

Mannen var tidigare dömt till ett fängelsestraff han inte börjat avtjäna och var inte frihetsberövad. 

– Men eftersom han nu blev häktad hade han ett önskemål om att börja avtjäna sitt straff. Jag kan inte uttala mig om vad mannen är dömd för, säger Robert Skoog.

 

LÄS OCKSÅ: Flera äldre kvinnor slog larm om stöldliga