Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sahlgrenska tvingas kassera Astra-vaccin

Maria Taranger, verksamhetschef och överläkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
Foto: Privat / Privat

Rädsla för biverkningar tvingar Sahlgrenska sjukhuset att kassera doser av Astra Zenecas vaccin. Det säger Maria Taranger, överläkare på Sahlgrenska:

– Häromdagen träffade jag tre uppgivna sjuksköterskor med tio uppdragna vaccinsprutor som patienter hade tackat nej till. Det är jättefrustrerande att man gör ett så dumt val.

I Norge ska en expertgrupp utreda om Astra Zenecas coronavaccin ska plockas bort från landets vaccinprogram, och i Danmark är beslutet redan taget. 

Detta efter att den Europeiska läkemedelsmyndigheten slagit fast att det finns en möjlig koppling mellan vaccinet och biverkningar som blodproppar. Myndigheten har samtidigt kommit fram till att ”nyttan är större än riskerna” och att de misstänkta fallen endast rört yngre personer. 

I Sverige ges Astras vaccin därför fortfarande till personer över 65 år, men det är långt ifrån alla som vill ha det. Det säger Maria Taranger, verksamhetschef och överläkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

– Många vill veta vilket vaccin de ska få när vi tar kontakt, och när de hör att det är Astras är det inte ovanligt att de tackar nej. Andra vänder i dörren.

”Jättefrustrerande”

Vaccineringen tar därför längre tid än nödvändigt, säger Taranger, och eftersom man inte alltid hinner få tag i villiga patienter innan vaccinets hållbarhet går ut tvingas vårdpersonalen i vissa fall kassera doser.

– Häromdagen träffade jag tre uppgivna sjuksköterskor med tio uppdragna vaccinsprutor som patienter hade tackat nej till. Det är jättefrustrerande att man gör ett så dumt val, säger Maria Taranger, och fortsätter:

– Det finns knappt personal att avsätta till vården av covidpatienter, och de som vi kan få loss till vaccineringen har inte tid att argumentera för varför man ska vaccinera sig.

Rädsla för biverkningar tvingar Sahlgrenska att kassera doser av Astra Zenecas coronavaccin.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Irrationellt och osolidariskt

Skepsisen mot Astras vaccin är inte unikt för Sahlgrenska och Västra Götaland – problemet är nationellt. Från Dalarna kommer exempelvis rapporter om att den personal som ska ge doserna tvingas hantera ilskna och upprörda patienter.

– Det finns ett, tyvärr inte helt litet, antal personer som beter sig väldigt otrevligt mot vårdpersonal och där vårdpersonalen får ta emot nästintill hot, säger Roger Larsson, chefläkare i regionen, till den lokala P4-kanalen

Maria Taranger kallar rädslan för Astras vaccin för irrationell, och hon menar att beslutet att tacka nej till det är på gränsen till osolidariskt. 

– Den som insjuknar i corona löper mycket större risk än den som vaccineras att få blodpropp. Och ju längre tid det tar att vaccinera, desto längre tid tar det innan vi kan få ner smittspridningen i samhället. Vi har barn som står i kö till operationer som måste ställas in, och även om det är bra att vaccineringen är frivillig tycker jag verkligen man ska tänka efter innan man tackar nej. 


FHM om Astra-vaccinet