Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fruktansvärda fyndet i väskan: "Vidrigt"

Det var när Björn var ute och fiskade och la till vid Lammholmen utanför Marsstrand som han gjorde det obehagliga fyndet.
Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
– Att människor kan göra så här är fruktansvärt. Det är vidrigt och empatilöst, säger Björn.
Foto: PRIVAT

När Björn öppnade den ilandflutna väskan gjorde han en fruktansvärd upptäckt – i den låg en liten hund.

– Att människor kan göra så här är fruktansvärt. Det är vidrigt och empatilöst, säger han.

På måndagen var Björn ute och fiskade med två vänner utanför Älgön, norr om Marstrand, och på sin väg hem styrde de in båten vid Lammholmen.

– När vi la till såg en av mina vänner en väska som flutit i land på stranden. Han gick fram och öppnade den, och när han såg vad som låg däri ryggade han tillbaka.

Björn skyndade fram och tittade ner i väskan, och ryggade tillbaka även han. I väskan låg en liten hund. Död.

– Den hade ett halsband med en id-kapsel, men själva kapseln var bortskruvad, berättar Björn.

Han gissar att någon velat göra sig av med hunden, men dränkt den i stället för att bekosta en avlivning. Förkastligt, menar Björn.

Människor går före djur

– Jag är en stor djurvän, och uppvuxen med hund. Att människor kan göra så här är fruktansvärt. Det är vidrigt och empatilöst. Hunden måste ha lidit något fruktansvärt.


LÄS MER: DJURPLÅGARE SÄTTER SKRÄCK I KATTÄGARE


Björn polisanmälde det fruktansvärda fyndet, och blev positivt överraskad av ordningsmaktens bemötande.

– Min bild är att man inte tar sådant här på allvar, men sjöpolisen skickade faktiskt dit en båt för att ta hand om hunden.

Hans Lippens är presstalesperson vid polisen i Göteborg:

– Djurplågeri är naturligtvis alltid allvarligt. Men sedan är det ju så att brott mot människors liv och hälsa alltid går före. Så ser prioriteringsordningen ut, och bör också göra det.

Straffet matchar inte brottet

Huruvida någon gärningsman kan identifieras och gripas återstår att se, men även om någon skulle åka fast för att ha dränkt hunden, tror inte Björn att straffet kommer att matcha brottet.

– Det rubriceras väl som skadegörelse i så fall. Men den lagstiftningen hör hemma i en tid då man såg på djur på ett annat sätt än man gör i dag. Hundar är kännande och tänkande varelser, precis som vi, säger han.