Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen varnar – för fruktade mc-gänget

Michel Boer, 52, uppges av den nederländska polisen vara en av grundarna till Satudarah MC.
Foto: Polisen i Nederländerna
Satudarah betyder "ett blod" och innebörden är att alla människor har lika värde.
Hemma hos Ahmad Zein, Satudarahs president i Malmö, hittade polisen en väst med klubbens emblem.
Foto: Polisen

I Nederländerna är en av grundarna till det fruktade mc-gänget på flykt undan polisen och efterlyst av Interpol.

I Danmark hittades förra året en av deras medlemmar styckmördad i en skogsdunge.

Nu kan Satudarah MC vara på väg att slå sig ner i Västsverige för att utmana Hells Angels och Bandidos.

– Det skulle innebära att vi får ett synbart kriminellt gäng till, säger Sven Lindgren, polisens mc-expert i region Väst.

Michel Boer är 52 år gammal och på bilden som den holländska polisen lagt upp på sin hemsida är det hans iögonfallande tatueringar kring nacke och hals som är utmärkande.

På Interpols sajt över eftersökta personer står att hans brott är han är ledare över en kriminell organisation.

Mannen har varit på flykt i slutet av september september då polisen i Nederländerna, enligt inhemska medier, slog till på ett stort antal adresser och grep tre högt uppsatta och mäktiga medlemmar i det fruktade mc-gänget Satudarah MC. Men Michel Boer hittades aldrig och via sin advokat har han hälsat att han inte tänker ge upp, skriver Telegraaf.

Michel Boer finns med på Interpols lista över eftersökta personer. Brottet: "Ledare för en kriminell organisation".
Foto: Interpol

– Satudarah är en internationell, kriminell mc-organisation som finns på ett antal ställen i världen, framför allt i Holland som är ursprungslandet. I vissa länder har Satudarah varit våldsamma och det finns ett känt våldskapital, säger Sven Lindgren, polisens mc-expert i region Väst.

Dansk medlem styckmördades

Den nederländska polisen uppger att Michel Boern var med och startade Satudarah, som grundades av indonesiska invandrare i Nederländerna i början av 90-talet. På indonesiska betyder Satudarah "ett blod". Det ska symbolisera allas lika värde och medlemmarna kommer från olika etniska grupper.


LÄS MER: Mördaren värvas till nytt mc-gäng i Skåne


I november hölls en rättegång i Danmark om ett uppmärksammat, bestialiskt mord med kopplingar till mc-gänget. 25-årige Kevin Joel Andersen, som var med i Satudarah, knivmördades förra sommaren på badrumsgolvet i en lägenhet i danska Ballerup. Polisen misstänker att den man som åtalats för mordet därefter ska ha tvingat en tredje man att stycka kroppen. Kroppsdelarna bars ut i blåa Ikeapåsar och svarta resväskor och dumpades i en skogsdunge.

Kevin Joel Andersen mördades förra året och hedrades efter det av andra medlemmar i mc-klubben Satudarah.
Foto: JONAS OLUFSON

Polisens preliminära teori var att dådet var en kriminell, intern uppgörelse, men den mordåtalade mannen nekar till brott och hävdar att han agerade i nödvärn.

När Kevin Joel Andersen begravdes var det omkring 500 Satudarah-medlemmar som besökte kyrkan. Flera av dem kom i kortege från Europa.

Malmö-president fick fängelse

I Sverige har mc-klubben en fullvärdig avdelning i Malmö. År 2015 dömdes deras president Ahmad Zein till åtta års fängelse för inblandning i en stor knarkaffär. Han och flera andra män greps när de var på väg att genomföra en affär med 37,7 kilo kokain, värt omkring 40 miljoner kronor. Ahmad Zein förnekade brott och påstod själv att han hade åkt Lund, där gripandet genomfördes, för att hämta ett vapen eftersom han levde under dödshot.

Amad Zein, 36, hävdade i polisens förhör att han trodde att knarkkuriren skulle lämna en pistol som hämtats i Stockholm. Han dömdes till åtta års fängelse i ett stort kokainmål.
Foto: Polisen

Men Satudarah även på andra platser i landet – och nu varnar polisen för att nästa gång de slår sig ner på en ny ort, då är det Västsverige de siktar in sig på.

– Det finns personer som är skrivna i Västsverige som tillhör Satudarah. I dagsläget kan vi inte säga att de kommit till Västsverige, men vi följer utvecklingen, säger Sven Lindgren.

Hells Angels har flyttat in i ett gammalt gästgiveri vid fotbollsplanerna i Skepplanda i Ale kommun.

Hells Angels och Bandidos har varit etablerade i området sedan länge och det är inte bara i storstäderna som de finns. Exempelvis flyttade HA nyligen till Skepplanda i Ale kommun och Bandidos MC Hisingen huserar numera i Kungälv.

Utmanar Hells Angels

Skulle också Satudarah komma till regionen skulle det kunna uppstå komplikationer, menar Sven Lindgren.


LÄS MER: Mc-presidenten dömd – får åtta års fängelse


– Man kan inte säga att det kommer att bli fajt bara för att Satudarah kommer till Västsverige, men det hade stört en del. Det skulle innebära att vi får ett synbart kriminellt gäng till i region Väst med alla kända problem som det innebär, säger han.

Satudarah kan komma att utmana Hells Angels i Västsverige.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ligger Satudarah i fejd med Hells Angels eller Bandidos?

– I Tyskland har de bland annat haft konflikter med Hells Angels. Men konflikter mellan de här grupperingarna kan skilja mellan olika länder och i Sverige har de inte stuckit ut mer än något annat kriminellt gäng.

Hur gör ni för att stoppa dem?

– Det är svårt. Man får försöka gå på individer som man tror har en stor legitimitet inom organisationen och lagföra dem om de begår brottslighet. Det kan kanske göra att de inte kan och vill bygga upp sin verksamhet.

Vill förbjuda Satudarah

Nederländska Telegraaf uppger att polisen gått ut med att efterlyste Michel Boer kan vara beväpnad och organisationen han är med och leder har gjort sig skyldig till utpressning, våld vapeninnehav och droghandel, skriver tidningen.

I Sverige finns det, enligt polisen, just nu inga konflikter mellan Satudarah och de etablerade mc-klubbarna Hells Angels och Bandidos.
Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES

Polisen söker just nu även efter gärningsmännen efter att en man blivit grovt misshandlad i samband med en Satudarah-träff i staden Weert. Offret låg i koma i flera dagar, men när han vaknade upp ville han inte berätta vad det var som hänt.

I Nederländerna pågår samtidigt en rättsprocess för att Satudarah ska förbjudas.