Michel Boer, 52, uppges av den nederländska polisen vara en av grundarna till Satudarah MC. Foto: Polisen i NederländernaMichel Boer, 52, uppges av den nederländska polisen vara en av grundarna till Satudarah MC. Foto: Polisen i Nederländerna
Michel Boer, 52, uppges av den nederländska polisen vara en av grundarna till Satudarah MC. Foto: Polisen i Nederländerna
Satudarah betyder "ett blod" och innebörden är att alla människor har lika värde.Satudarah betyder "ett blod" och innebörden är att alla människor har lika värde.
Satudarah betyder "ett blod" och innebörden är att alla människor har lika värde.
Hemma hos Ahmad Zein, Satudarahs president i Malmö, hittade polisen en väst med klubbens emblem. Foto: PolisenHemma hos Ahmad Zein, Satudarahs president i Malmö, hittade polisen en väst med klubbens emblem. Foto: Polisen
Hemma hos Ahmad Zein, Satudarahs president i Malmö, hittade polisen en väst med klubbens emblem. Foto: Polisen

Polisen varnar – för fruktade mc-gänget

Publicerad

I Nederländerna är en av grundarna till det fruktade mc-gänget på flykt undan polisen och efterlyst av Interpol.

I Danmark hittades förra året en av deras medlemmar styckmördad i en skogsdunge.

Nu kan Satudarah MC vara på väg att slå sig ner i Västsverige för att utmana Hells Angels och Bandidos.

– Det skulle innebära att vi får ett synbart kriminellt gäng till, säger Sven Lindgren, polisens mc-expert i region Väst.

Michel Boer är 52 år gammal och på bilden som den holländska polisen lagt upp på sin hemsida är det hans iögonfallande tatueringar kring nacke och hals som är utmärkande.

På Interpols sajt över eftersökta personer står att hans brott är han är ledare över en kriminell organisation.

Mannen har varit på flykt i slutet av september september då polisen i Nederländerna, enligt inhemska medier, slog till på ett stort antal adresser och grep tre högt uppsatta och mäktiga medlemmar i det fruktade mc-gänget Satudarah MC. Men Michel Boer hittades aldrig och via sin advokat har han hälsat att han inte tänker ge upp, skriver Telegraaf.

Michel Boer finns med på Interpols lista över eftersökta personer. Brottet: "Ledare för en kriminell organisation".Foto: Interpol

– Satudarah är en internationell, kriminell mc-organisation som finns på ett antal ställen i världen, framför allt i Holland som är ursprungslandet. I vissa länder har Satudarah varit våldsamma och det finns ett känt våldskapital, säger Sven Lindgren, polisens mc-expert i region Väst.

Dansk medlem styckmördades

Den nederländska polisen uppger att Michel Boern var med och startade Satudarah, som grundades av indonesiska invandrare i Nederländerna i början av 90-talet. På indonesiska betyder Satudarah "ett blod". Det ska symbolisera allas lika värde och medlemmarna kommer från olika etniska grupper.

 

LÄS MER: Mördaren värvas till nytt mc-gäng i Skåne

 

I november hölls en rättegång i Danmark om ett uppmärksammat, bestialiskt mord med kopplingar till mc-gänget. 25-årige Kevin Joel Andersen, som var med i Satudarah, knivmördades förra sommaren på badrumsgolvet i en lägenhet i danska Ballerup. Polisen misstänker att den man som åtalats för mordet därefter ska ha tvingat en tredje man att stycka kroppen. Kroppsdelarna bars ut i blåa Ikeapåsar och svarta resväskor och dumpades i en skogsdunge.

Kevin Joel Andersen mördades förra året och hedrades efter det av andra medlemmar i mc-klubben Satudarah.Foto: JONAS OLUFSON

Polisens preliminära teori var att dådet var en kriminell, intern uppgörelse, men den mordåtalade mannen nekar till brott och hävdar att han agerade i nödvärn.

När Kevin Joel Andersen begravdes var det omkring 500 Satudarah-medlemmar som besökte kyrkan. Flera av dem kom i kortege från Europa.

Malmö-president fick fängelse

I Sverige har mc-klubben en fullvärdig avdelning i Malmö. År 2015 dömdes deras president Ahmad Zein till åtta års fängelse för inblandning i en stor knarkaffär. Han och flera andra män greps när de var på väg att genomföra en affär med 37,7 kilo kokain, värt omkring 40 miljoner kronor. Ahmad Zein förnekade brott och påstod själv att han hade åkt Lund, där gripandet genomfördes, för att hämta ett vapen eftersom han levde under dödshot.

Amad Zein, 36, hävdade i polisens förhör att han trodde att knarkkuriren skulle lämna en pistol som hämtats i Stockholm. Han dömdes till åtta års fängelse i ett stort kokainmål.Foto: Polisen

Men Satudarah även på andra platser i landet – och nu varnar polisen för att nästa gång de slår sig ner på en ny ort, då är det Västsverige de siktar in sig på.

– Det finns personer som är skrivna i Västsverige som tillhör Satudarah. I dagsläget kan vi inte säga att de kommit till Västsverige, men vi följer utvecklingen, säger Sven Lindgren.

Hells Angels har flyttat in i ett gammalt gästgiveri vid fotbollsplanerna i Skepplanda i Ale kommun.

Hells Angels och Bandidos har varit etablerade i området sedan länge och det är inte bara i storstäderna som de finns. Exempelvis flyttade HA nyligen till Skepplanda i Ale kommun och Bandidos MC Hisingen huserar numera i Kungälv.

Utmanar Hells Angels

Skulle också Satudarah komma till regionen skulle det kunna uppstå komplikationer, menar Sven Lindgren.

 

LÄS MER: Mc-presidenten dömd – får åtta års fängelse

 

– Man kan inte säga att det kommer att bli fajt bara för att Satudarah kommer till Västsverige, men det hade stört en del. Det skulle innebära att vi får ett synbart kriminellt gäng till i region Väst med alla kända problem som det innebär, säger han.

Satudarah kan komma att utmana Hells Angels i Västsverige.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ligger Satudarah i fejd med Hells Angels eller Bandidos?

– I Tyskland har de bland annat haft konflikter med Hells Angels. Men konflikter mellan de här grupperingarna kan skilja mellan olika länder och i Sverige har de inte stuckit ut mer än något annat kriminellt gäng.

Hur gör ni för att stoppa dem?

– Det är svårt. Man får försöka gå på individer som man tror har en stor legitimitet inom organisationen och lagföra dem om de begår brottslighet. Det kan kanske göra att de inte kan och vill bygga upp sin verksamhet.

Vill förbjuda Satudarah

Nederländska Telegraaf uppger att polisen gått ut med att efterlyste Michel Boer kan vara beväpnad och organisationen han är med och leder har gjort sig skyldig till utpressning, våld vapeninnehav och droghandel, skriver tidningen.

I Sverige finns det, enligt polisen, just nu inga konflikter mellan Satudarah och de etablerade mc-klubbarna Hells Angels och Bandidos.Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES

Polisen söker just nu även efter gärningsmännen efter att en man blivit grovt misshandlad i samband med en Satudarah-träff i staden Weert. Offret låg i koma i flera dagar, men när han vaknade upp ville han inte berätta vad det var som hänt.

I Nederländerna pågår samtidigt en rättsprocess för att Satudarah ska förbjudas.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER