Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fruktade maffian kopplas till knarkhärva i Göteborg

Italiensk polis slår till mot misstänkta medlemmar i Black Axe som uppges ha utmanat Cosa Nostra på maffians hemmaplan, Sicilien. Foto: Polizia de Stato
Det är ett av de största ärenden vi har haft i Sverige, säger Gill Eriksson biträdande enhetschef på tullkriminalen i Göteborg om knarkhärvan. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Nigeria är Afrikas folkrikaste land och präglas av kriminalitet och våldsamma extremister.

Nu befaras den våldsamma nigerianska maffian Black Axe vara på väg att etablera sig i Sverige.

Flera personer med kopplingar till Black Axe sitter häktade i Göteborg för storskalig narkotikasmuggling.

– Ett av de största ärendena vi haft i Sverige, säger Gill Eriksson, biträdande enhetschef på tullkriminalen i Göteborg.

I Västafrika hittar vi landet Nigeria. Med sina 190 miljoner invånare är det Afrikas folkrikaste land och världens sjunde.

Landet har länge präglats av våldsamma terrorattentat och svår kriminalitet. Utrikesdepartementet avråder från att resa till Nigeria.

”Risken för terroristattacker, kidnappning, våldsamma oroligheter och brottslighet varierar över landet, och är i vissa delar av landet mycket stor.”, går det att läsa på UD:s hemsida.

Terrorgruppen Boko Haram har stått bakom flertalet våldsamma attentat i Nigeria. Foto: STR / AP/TT Nyhetsbyrån

Den islamistiska terrorgruppen Boko Haram har i Nigeria stått bakom flertalet våldsamma terrorattentat där flera tusentals människor dödats och sårats.

”Mer fruktad än italienska maffian”

I samband med den stora flyktingvågen har ett våldsamt nigerianskt gäng vid namn Black Axe kunnat etablera sig i Italien och på ön Sicilien, maffians fäste.

Black Axe är väl omskrivna i medier. De beskrivs som mer fruktade än den italienska maffian. 

I Italien har Black Axe till och med lyckats utmana den italienska maffian. De får stöttning av maffian Cosa Nostra för att bedriva sin verksamhet i form av narkotikasmuggling och människohandel.

Black Axe befaras vara på väg att etablera sig i Sverige.

– Det är känt sedan länge att de ägnar sig åt människohandel, både utnyttjande i form av arbetskraft men även sexuella tjänster. Men också narkotikasmuggling, säger Karolina Lindekrantz, kammaråklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Sedan i höstas har flertalet personer med kopplingar till Black Axe gripits i Sverige. Detta med hjälp av hemliga avlyssningar i ett annat europeiskt land som lämnades över till tullkriminalen i Sverige sommaren 2018.

En 30-årig man och en 27-årig kvinna med kopplingar till Black Axe greps på Vårväderstorget i Biskopsgården den 16 september. De hade nästan fyra kilo heroin på sig, skriver Göteborgs-Posten.

Samtidigt greps tre medbrottslingar med kopplingar till Black Axe i Stockholm.

Flera nationaliteter

Alla fem blev häktade och listan över antalet häktade med kopplingar till Black Axe har bara ökat sedan dess. I dag sitter totalt 17 personer med kopplingar till gänget häktade i Sverige med olika nationaliteter.

Bland annat en tvåbarnsmamma från Gambia, en man som arbetar på ett transportföretag i Holland och en missbrukare från Göteborg.

Men kammaråklagaren på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, Karolina Lindekrantz menar att det finns fler misstänkta.

– Utöver de som är häktade har vi flera personer som är inblandade och alla är inte frihetsberövade än. Vi räknar med att åtala ett 20-tal personer, säger Karolina Lindekrantz.

I dagsläget har tullen beslagtagit runt 50 kilo kokain och heroin med kopplingar till Black Axe. Men siffran kan komma att bli ännu högre när väl åtalet kommer.

– Det är betydligt större summor än så. Vi ser i utredningen och vi har bevisning för att förfarandet skett över en längre tid. Vikten vi kommer åtala för är långt mycket större än de kilona vi har i beslag, säger hon.

Största ärendet någonsin i Sverige

Narkotikan har främst smugglats in i form av sväljarkapslat via hamnarna i Skåne och i Göteborg.

I utredningen förekommer alla verksamhetens delar. Från langare, kurirer, beställare och transportörer till organisatörer.

– Det är ett av de största ärenden vi har haft i Sverige. Inte till mängden narkotika men mängden åtalade. Det har tagit mycket resurser från oss och det gör det fortfarande. Men det här är vårt fokus just nu, säger Gill Eriksson biträdande enhetschef på tullkriminalen i Göteborg.

Med hjälp av telefonavlyssningar och spaningsarbete har flera hemmahörande i Sverige kunnat gripas och frihetsberövas ur nätverket. Samtidigt menar tullkriminalen att de lyckats ”skada” nätverket.

– Vi tror att vi har skadat nätverket allvarligt, definitivt. Men som alltid när det handlar om narkotika kommer det sannolik komma upp nya aktörer, säger Gill Eriksson.

”Stor internationell organisation”

Många utav de inblandade är bosatta i Göteborg. Det har lett till att polisen nu befarar att det våldsamma nätverket är på väg att etablera sig i staden.

– Vi känner till organisationen väl eftersom det är en stor internationell organisation. Vi väntar på utredningen så får vi se vad den säger, säger Tobias Bergkvist, chef för den regionala utredningsenheten i polisen.

Har de etablerat sig i Göteborg?

– Jag kan inte svara på det. Vi väntar på den utredningen som görs just nu och därför är vi försiktiga med våra uttalanden. Jag vill inte sträcka mig så långt.

Hur väl förberedda är ni om det visar sig stämma?

– Då får vi hantera det som vi hanterar annan grov organiserad brottslighet. Jag känner mig trygg i att vi har verktyg för det. Men vi är inte riktigt där ännu, vi får ta det när det är helt bekräftat.