Den misstänkte mannen står åtalad för två fall av våldtäkt och rån, varav det ena ska ha inträffat på Getterön i Varberg. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Den misstänkte mannen står åtalad för två fall av våldtäkt och rån, varav det ena ska ha inträffat på Getterön i Varberg. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Dömd våldtäktsman letade upp sina nya offer på nätet

Publicerad

Han har tidigare dömts för en rad överfall på kvinnor - nu står sexförbrytaren i 50-årsåldern åtalad för ytterligare två brutala våldtäkter i Varbergsområdet.

Vid det ena tillfället ska han ha våldtagit en kvinna vid ett naturreservat – vid det andra ska han ha våldtagit en kvinna, som tvingades ut till en ödslig plats i skogen, i en bil.

– De har fått kontakt via nätet och det är första gången som de träffat varandra, säger kammaråklagare Ginger Johansson.

I slutet av januari inträffade en våldtäkt i anslutning till Naturum i Varberg. Det är ett naturreservat på Getterön, en halvö som på sommarhalvåret är ett populärt tillhåll för badgäster.

Det var den andra våldtäkten på kort tid som mannen misstänks ha begått i Varbergsområdet.

Den första våldtäkten ska ha ägt rum i en bil på en parkeringsplats. Mannen ska ha tvingat sitt offer "till en för henne okänd och ödsligt plats i skogen" och därefter våldtagit henne.

Åtalas för våldtäkt och rån

Nu åtalas mannen vid Varbergs tingsrätt, misstänkt för två fall av våldtäkt och rån.

Enligt åklagaren Ginger Johansson ska mannen ha haft ett "aggressivt, hotfullt och kontrollerande sätt" i samband med att han ska ha förgripit sig på kvinnan.

– Jag har ett alternativt yrkande om att det har varit en särskilt utsatt situation. Hon har inte kunnat freda sin sexualitet och därmed befunnit sig i en särskilt utsatt situation, säger Ginger Johansson.

Av stämningsansökan framgår att mannen vid de två våldtäkterna ska ha rånat offren på deras mobiltelefoner och väska efter att ha genomfört våldtäkterna. Enligt åklagaren känner inte den misstänkte mannen sina offer.

– Han har egentligen ingen relation till dem. De har fått kontakt via nätet och det är första gången som de träffat varandra, säger hon.

Misstänks ha våldtagit kvinna i bil

Mannen har begått sexualbrott tidigare, uppger åklagaren. 

Enligt Aftonbladet kan det vara så att han är Sveriges värsta serievåldtäktsman. I slutet av 80-talet och början på 90-talet ska han ha utfört en rad överfall mot kvinnor i Stockholmsområdet.

 

LÄS MER: Fruktad våldtäktsman misstänks för nya brott 

 

Han ska ha åtalats för flera överfall och dömdes till fyra års fängelse.

Han ska ha rymt under en permission för att komma tillbaka och genomföra nya överfall vid ett industriområde – han dömdes till två månaders fängelse för det. Därefter fortsatte han begå, och dömas, för brott, enligt Aftonbladet.

Han ska även ha dömts för överfall en tid senare, men den gången ska han ha lyckats fly rättvisan och brotten preskriberades. Därmed avtjänade han aldrig straffet.

Dömd för grov våldtäkt

Åklagaren Ginger Johansson bekräftar att mannen dömts vid minst tre tillfällen tidigare. Det stod dock inte klart för henne först eftersom belastningsregistren rensas efter en viss tid.

– Jag har fått fram tre gamla domar. Det är möjligt att det finns ytterligare någon. Men jag har kunnat ta fram tre domar där man kan se att han är dömd för bland annat grov våldtäkt och våldtäkt i slutet av 80-talet och början av 90-talet.

Påverkar den tidigare brottsligheten det här målet?

– Jag måste ha robust bevisning i det fall jag har här oavsett. Jag tänker inte så mycket kring det faktiskt. Jag fokuserar på de här brotten och försöker utreda de utifrån förutsättningarna vi har nu, säger hon och fortsätter:

– Det man kan säga är att vi har kunnat få information från frivården att han har avvikit från tidigare permission när han avtjänade ett straff. Det kan ha en påverkan på så sätt att det kan visa att han är benägen att avvika.

Tidigare dömd sexualbrottsling

I september 2015 fick den nu häktade misstänkte våldtäktsmannen ett strafföreläggande, en enklare form av dom, efter att han erkänt sig ha betalat en prostituerad. 

Även sexköpet ska ha skett i Varbergs kommun och utredningen rörde inledningsvis betydligt grövre anklagelser om olaga frihetsberövande och våldtäkt.

 

LÄS MER: Fruktad sexbrottsling vill få vård för sexköp 

 

Mannen förnekar brott – det framgår av åtalet.

– Han förnekar brott i båda fallen. Han vidgår att det varit sexuell handvaro vid Getterön, men att det har varit frivilligt. I det andra fallet förnekar han att det varit något sexuellt överhuvudtaget, avslutar Ginger Johansson.

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER