Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fröken Sverige satsar på bröstcancerklinik

JOBBAR MED BRÖSTCANCER. Drottning Silvia besökte förra året Fröken Sverige-vinnaren Eva Andersson-Dubin från Uddevalla, som numera satsar på en bröstcancerklinik i New York. Foto: Kungahuset.se

Eva Andersson-Dubin från Uddevalla vann Fröken Sverige.

Sedan blev hon läkare - och drabbades av bröstcancer.

Hon har satsat 100 miljoner på en bröstcancerklinik i New York, skriver Dagens Industri.

1980 vann Eva Andersson-Dubin, då Eva Birgitta Andersson, från Uddevalla Fröken Sverige. Hon började jobba som modell, och hamnade bland annat i New York.

Men hon ville mer - och började plugga till läkare i Sverige. En del av utbildningen gjorde hon i Los Angeles, och fick sedan jobb på Lennox Hill, ett sjukhus i New York.

Sedan dess har hon bland annat jobbat som företagsläkare åt tv-bolag. Men för två år sedan öppnade hon en bröstcancerklinik på Manhattan, och sedan dess har kliniken tagit emot 40 000 patienter, skriver Dagens Industri.

För tio år sedan drabbades Eva Andersson-Dubin själv av sjukdomen.

– Jag förstod då att behandlingen kunde göras bättre, säger hon till Dagens Industri.

Både rika och fattiga

Kliniken riktar in sig på patienter som fått en remiss eller som har särskilda skäl att misstänka att de kan ha drabbats av bröstcancer.

– Kirurgerna är väldigt specialiserade. Alla som arbetar här jobbar bara med bröst, säger Eva Andersson-Dubin till Dagens Industri.

Och den före detta Fröken Sverige-vinnaren hjälper både rika och fattiga på kliniken.

– Vi tar emot alla sorters sjukförsäkringar. Det är väldigt ovanligt i USA att den här typen av sjukvård finns tillgänglig för alla, säger hon till Dagens Industri.

Eva Andersson-Dubin lever i New York tillsammans med maken och finansmannen Glenn Dubin och deras tre barn. Eva Andersson-Dubin och Glenn Dubin gick gemensamt in med 100 miljoner kronor som lade grunden till bröstcancerkliniken, skriver Dagens Industri. Fröken Sverige-vinnaren flyttade till New York i slutet av 80-talet, men har även en bostad i Sverige.

Förra året besökte drottning Silvia och träffade Eva Andersson-Dubin i New York.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!