Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fritt fram för turban på vagnen

GÖTEBORG. Från och med i höst får spårvagnschaufförer bära slöja eller turban på jobbet.

Men inte vilken som helst. Den ska vara mörkblå och matcha uniformen.

1986 förlorade sikhen Inderjit Singh Parmar sitt jobb som buss- och spårvagnschaufför i Göteborg på grund av sin turban. 17 år senare verkar det nu som om Göteborgs Spårvägar lyckats ändra attityd åt det mer mångkulturella hållet. 17 år är en ganska lång tid? - Ja, det har gått ett tag. Men nu tyckte vi att det var dags att ta tag i frågan, säger Thomas Torkelsson, vd på Göteborgs Spårvägar. Någon förfrågan om att få bära sjal eller turban på jobbet säger han sig inte ha fått. Anledningen till att frågan nu tas upp är att Swebus nyligen tagit fram en slöja som passar till chaufförernas uniform. - Förändringar sker hela tiden i samhället och nu ser jag inga hinder till att vi kan ändra på vår policy, säger Thomas Torkelsson.

Måste matcha Det enda som skulle kunna stoppa slöjan eller turbanen, är spårvägens säkerhetskontroller. Det finns nämligen en viss oro för att huvudbonaderna skulle kunna nedsätta hörseln på chaufförerna. Troligtvis får vi redan till hösten se buss- och spårvagnschaufförer i turban eller sjal. Men alltså inte vilka som helst. De måste matcha med uniformen. - Igenkänningen är viktig för passagerare. Det får bli någon mörkblå variant, säger Thomas Torkelsson. GT sökte i går Inderjit Singh Parmar, men lyckades inte nå honom. Han är på semester i Indien.

FAKTA

Fler fall
1987 En spärrvakt i Stockholms tunnelbana omplaceras på grund av sin turban.
Tingsrätten anser att mannen diskriminerats och han får behålla jobbet.

2002 Sveriges Television stoppar en kvinnlig programledare som vill bära slöja i programmet Mosaik.
SVT backar efter högljudd kritik och nu tillåts slöja i alla program utom nyheter.
2002 En kvinna utbildar sig till busschaufför hos Swebus, men när hon ska börja jobba får hon veta att slöja inte är tillåtet.
Efter förhandlingar tar Swebus fram en slöja som matchar uniformen.
2003 En kvinna i Växjö polisanmäler sin chef på ett äldreboende i Växjö för att hon förbjudits att bära sjal under arbetstid.