Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fritt fram för Gårdaskrapan

GÖTEBORG. Göteborgs nya landmärke går inte att stoppa.
Regeringen har undanröjt sista hindret mot 100-metersskyskrapan i Gårda.
- 2010 hoppas vi att höghuset är klart för inflyttning, säger Johan Niklasson, projektchef på Poseidon.

FAKTA

Skyskrapan
96 meter hög.
n 80 meter pålning.
n 33 våningar, 162 lägenheter.
n Lägenhetsstorlekar: 130, 98, 68, 67, 63 och 59 kvadratmeter.
n Ungefärlig hyra 14 000 kronor/kvadratmeter och år, cirka 8 800 kronor för en trea på 76 kvadratmeter.
n P-platser i underjordiskt garage.

Regeringen avslog överklagandet från en privatperson som inte tycker om skyskrapor i Gårda. - Nu kan vi söka bygglov för kvarteret Venus, säger Johan Niklasson.

Inga balkonger

2001 började planerna för ett stort bostadsområde ta en fastare form. Poseidon ska bygga 432 lägenheter fördelade på den 33 våningar höga skyskrapan och ett antal lägre hus. Sammanlagt blir det 432 hyresrätter. Alldeles intill bygger Riksbyggen, PEAB och JK bygg 350 bostadsrätter. - Behovet av hyresrätter i stan är stort och främst efterfrågas tvåor och treor. Redan i juni förra året antogs den nya byggplanen för området men har försenats på grund av överklagandet. Höghuset kommer inte att ha några balkonger av traditionell typ. Det blir i stället något som kallas för upplevelserum, en sorts uterum med stora öppningsbara fönster. Johan Niklasson räknar med att man ska ta första spadtaget i början av nästa år och höghuset ska stå färdigt tre år senare. Hela området beräknas vara klart 2010 om det inte blir ytterligare förseningar. De största lägenheterna blir fyror-femmor på 130 kvadratmeter. De kommer att ligga högst upp i höghuset i söder-västerläge. De minsta blir 59 kvadratmeter. SÅ BLIR DET. Projektchefen Johan Niklasson på Poseidon ser fram emot att sätta igång med bygget av Göteborgs högsta hus.

Kö från nästa år

Först och främst kommer Poseidons hyresgäster att få första tjing på lägenheterna. Kön öppnas hösten 2007. Kostnaden för en normal trea på 76 kvadratmeter ligger omkring 8 800 kronor i månaden. - Det kommer att bli differentierade hyror beroende var i huset lägenheterna ligger. Det kan skilja på närmare 20 procent i hyra för lika stora lägenheter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!