Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fritidsgården totalförstörd i branden: ”Bedrövlig historia”

Tidigt på söndagsmorgonen startade en kraftig brand i en byggnad i Bengtsfors där det bedrivs fritidsgårdsverksamhet.Foto: Christian Rådén
Björn Lindeberg, utbildningschef i Bengtsfors kommun, berättar att kommunen kraftsamlat för att kunna fortsätta fritidsverksamheten som planerat trots branden.Foto: Privat

En anrik byggnad i centrala Bengtsfors som fungerar som fritidsgård eldhärjades tidigt på söndagsmorgonen.

Polisen misstänker mordbrand.

– Det är en bedrövlig historia. Om branden är anlagd är det än mer tragiskt, säger Björn Lindeberg, utbildningschef i Bengtsfors kommun.

Räddningstjänsten fick larm om branden vid 05-tiden på söndagsmorgonen. En Securitasvakt som åkt till platsen efter ett inbrottslarm hade upptäckt att det brann för fullt på nedervåningen i huset som hyser en fritidsgård.

– Det brann kraftigt i ett rum och det hade spridit sig en del till andra rum. Vi gick in med rökdykare och kunde släcka av ganska snabbt, säger Christian Rådén, räddningschef vid räddningstjänsten i Bengtsfors.

– Våning ett är totalskadad. Våning två har fått lindrigare rökskador. Det var väldigt avgörande att Securitasvakten kunde påbörja släckningsarbetet innan vi kom fram, fortsätter han.

Nedervåningen blev totalskadad i den kraftiga branden.Foto: Christian Rådén

Polisen utreder mordbrand

Det handlar om en stor fristående byggnad från början av 1900-talet. Det är en anrik byggnad, ett fint trähus, förklarar Christian Rådén. 

Han säger också att han är säker på att branden är anlagd, men vill inte gå in på några detaljer kring bedömningen.

– Det blir ett omfattande arbete och säkerligen betydande kostnader att få huset i ordning igen, konstaterar Christian Rådén.

Polisen kommer att inleda en förundersökning gällande mordbrand. Huset ska spärras av och en teknisk undersökning genomförs när räddningstjänsten är klara på platsen.

”Känns bra i bedrövelsen”

Björn Lindeberg är utbildningschef i Bengtsfors kommun och den som ansvarar för fritidsgårdsverksamheten.

Han berättar att kommunens personal arbetat sedan 06-tiden i morse med fokus på att se till hur verksamheten omgående kan fortsätta bedrivas trots det som hänt.

– Alla praktiska detaljer har fallit på plats under söndagen. Vi kommer att kunna köra enligt tidigare utökade schemat för hela jullovet. Vi håller till i andra lokaler som kommunen förfogar över, säger Björn Lindeberg och tillägger:

– Jag beundrar den insats som personalen gjort på en söndag så här före jul. De har flyttat möbler, burit soffor och köpt in extragrejer. Det känns bra i bedrövelsen.

Björn Lindeberg säger att han beundrar personalens insats under söndagen. Fritidsgårdsverksamheten kommer att kunna fortsätta som planerat under jullovet.Foto: Bengtsfors kommun

Han förklarar att fritidsgården är välbesökt och att många ungdomar ”trivs gott där” och att man därför nyligen beslutade att utöka verksamheten särskilt under julledigheten.

– Om det är en anlagd brand är det här än mer tragiskt. Sådana händelser skapar också en annan typ av oro. Det är väldigt värdefullt att vi nu kraftsamlar för motverka oron, konstaterar Björn Lindeberg.

 

LÄS MER: Ungdomsgäng misstänks ligga bakom skadegörelse i Bengtsfors

LÄS MER: Samhället slår tillbaka mot ungdomsgängen