Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Friska barn hålls hemma: ”Halva klassen saknas”

Lilly, 10, orolig för mormor – så kan du prata med dina barn i coronatider
Landets grundskolor håller fortsatt öppet som vanligt. Men i Göteborg vittnar lärare och rektorer om stor frånvaro bland friska barn, rapporterar P4.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
”Jag har pratat med vårdnadshavarna, de är rädda för att deras barn ska smittas” säger en lärare till P4 Göteborg.Foto: Naina Helén Jåma / TT

Det har blivit påsklov i Göteborg. Men även sedan innan har flera skolbänkar gapat tomma på olika håll i staden, uppger lärare och rektorer.

Enligt P4 Göteborg håller många föräldrar sina barn hemma från skolan – trots att de är friska.

– Jag har pratat med vårdnadshavarna, de är rädda för att deras barn ska smittas, säger en lärare till radiokanalen.

Grundskoleförvaltningen har sedan tidigare gått ut med informationen om att alla barn, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, ska gå i skolan om de är friska.

Ändå upplever flera grundskolor i Göteborg stor frånvaro. Till P4 Göteborg säger Johanna Pettersson, utbildningschef på grundskoleförvaltningen:

– Vi har ju en oro för om elever inte kommer till skolan.

En lärare som P4 varit i kontakt med uppger att halva lärarens klass saknas, och att friska barn varit borta från skolan i över tre veckor:

– Jag har pratat med vårdnadshavarna, de är rädda för att deras barn ska smittas.

Bryter mot skolplikten

Att hålla sitt barn hemma från skolan utan giltiga skäl är ett brott mot skolplikten. Grundskoleförvaltningen har skickat ut meddelanden till de vårdnadshavare i Göteborg som berörs om att ”friska barn ska gå i skolan, även om de har syskon eller vårdnadshavare som är sjuka”, och även påföljande påminnelser, enligt radiokanalen. 

Samma information går att hitta på förvaltningens hemsida. Under frågor och svar går att läsa:

Jag är sjuk eller är i karantän. Kan mitt barn gå i skolan?

Om ditt barn är friskt ska det vara i skolan. Om smittskydd Västra Götaland har sagt att barnet ska stanna hemma ska det göra det. Vi följer Folkhälsomyndighetens råd kring detta”.

– Vi har skolplikt och det är därför man ska komma till skolan om man är frisk, för att ta del av undervisningen som man har rätt till, säger Johanna Pettersson till P4 Göteborg.

Så här känner barnen om coronaviruset

Fyra barn berättar om deras känslor och tankar gällande corona.

Lärarnas riksförbund: ”Utsätts för en stor fara”

 

Lärarnas riksförbunds anser att lärare som ingår i riskgrupper ska kunna vara hemma från jobbet.