Frikänd från mordanklagelser

Publicerad
Uppdaterad
När den 35-årige mannen mördades på Ångpannegatan stack 23-åringen en kniv i magen på offret, enligt en dom i tingsrätten. I dag frikändes gängmedlemmen från mordanklagelserna. Hovrätten har inte funnit några bevis för mannens inblandning i mordet som skedde i Brödraskapet Wolfpacks lokal på Hisingen i januari i år.
Bråket om en tatuering ledde till att tre män angrep 35-åringen. Han slogs ner med en kofot, fick en kniv i magen och ett slag mot huvudet. I tingsrätten dömdes den 23-årige medlemmen i Brödraskapet Wolfpack till 10 års fängelse för mord. Han stack enligt domen kniven i magen på 35-åringen - som då redan var död.
I ett polisförhör erkände 23-åringen knivhugget. Ett erkännande som han senare tog tillbaka.

Inga bevis

Domen överklagades till hovrätten - och när förhandlingen var slut den 22 november släpptes 23-åringen fri. Ett beslut som åklagaren innan domen meddelats tolkade som att mannen skulle dömas för ett lindrigare brott.
- I vart fall så kan man dra den slutsatsen att han inte kommer att dömas för mord, säger åklagaren Håkan Larsson till GT.se.
Men hovrätten friade 23-åringen helt från all inblandning i 35-åringens död. Det finns inte någon teknisk bevisning som binder honom till brottet. Och vittnesuppgifterna från de inblandade räcker inte som bevis.

Misstänkt för andra brott

Hovrätten frikänner också två män som misstänkts för skyddande av brottsling.
En av de två männen är den 32-åring som står åtalad i den uppmärksammmade rättegången efter skottlossningen mot en lägenhet i Lilla Edet.  Eftersom det inte finns bevis mot 23-åringen faller också misstankarna om skyddande av brottsling - och de två männen frikänns. Men en person har dömts för mordet. Den 26-årige man från Kortedala som utdelade det dödande slaget med kofoten dömdes för mord till rättspsykiatrisk vård i tingsrätten. Hans dom har inte överklagats.
Carl-Magnus Fagerholm
Carl-Magnus Fagerholm

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER