Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fridolin om nya SDU- filmen: "Jag mår illa"

GÖTEBORG. På Miljöpartiets kongress i Göteborg är främlingsfientlighet ett återkommande ämne.

GT lät partiets språkrör titta på SDU:s nya film med budskap till Europas ungdomar om att nationalismen ska försvaras.

– Jag mår illa, säger Gustav Fridolin.

Sverigedemokraternas ungdomsförbunds nya film väcker debatt. I filmen pratar åtta ungdomar på lika många språk och de säger att de ska "försvara nationalismen" och att "Europa blöder".

Under helgen har Miljöpartiet valt att fokusera på rasism och främlingsfientlighet i sina tal och debatter på partiets årliga kongress. På fredagen lanserade MP också ett femstegsprogram för hur migrationspolitiken ska bli mer "human" och "öppnare".

Varken Gustav Fridolin eller Åsa Romson hade sett SDU:s film. GT lät dem därför titta på den och kommentera.

– Jag blir chockad över vilket språk och vilket formmässigt budskap man egentligen vill sprida med dessa bilder. Det ser ut som de filmer man sett från Europas tidigare historia som jag trodde att vi någon gång skulle kunna lägga bakom oss. Detta ger en väldigt bitter ton som andas 30-tal och nazism, säger Åsa Romson.

Gustav Fridolin reagerar på liknande sätt:

– Jag mår illa. Jag har sett för många filmer med snedkammade luggar som säger att den här platsen tillhör oss och inte dem. Det har varit på historielektionerna. Det här är en idé om att sätta människor mot människor som inte hör hemma i Europa, säger han.

"Jag är rädd"

Filmens budskap är tydligt: Nej till EU, och ja till att försvara nationalismen. Åsa Romson tror inte att ungdomarna i filmen representerar europeiska ungdomar i allmänhet.

– SDU vill piska upp ett hat mot den Europeiska unionen men europeiska ungdomar vill mötas, de vill utvecklas på ett helt annat sätt än i den här filmen.

Är du rädd? 

– Jag är rädd för att dessa krafter har ökat sin aktivitet och sin närvaro till människor som kommer att vara känsliga för att gå i dessa ledband. Vi måste stärka de goda krafterna och vi måste verka över partigränserna.

Gustav Fridolin vill uppmana alla att aldrig sluta prata om de människor som flyr från fruktansvärda händelser och platser.

– Jag är rädd när jag ser hur Front National växer i Frankrike. Partiet som är ökänt för att kalla Förintelsens gaskammare för en historisk bagatell. Och så sent som i valrörelsen önskade Ebola till Afrika så att människor skulle dö, säger han.


Här kan du se GT-filmen "Europa tillhör oss alla"