Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fridas drömhus tog fem år att förvandla

Frida och hennes man Bjarkis hem i Säter.Foto: Privat / Privat
Bild på det gamla köket innan renovering.Foto: Privat / Privat
Bild på köket efter renoveringen.Foto: Privat / Privat
Ett av klassrummen, när församlingshemmet användes som en skola.Foto: Privat / Privat
Bild på samma rum efter renoveringen.Foto: Privat / Privat
Hallen, med ett stort kapprum, i det gamla församlingshemmet.Foto: Privat / Privat
Samma hall som har gjorts om med nya väggar och rum.Foto: Privat / Privat
Ena toaletten innan renoveringen.Foto: Privat / Privat
Efter renoveringen.Foto: Privat / Privat
Fridas stora glasfönster som hon ville ga.Foto: Privat / Privat
Det andra vardagsrummet i huset.Foto: Privat / Privat
Kök nummer två i det gamla församlingshemmet, som inte längre finns kvar.Foto: Privat / Privat
1 / 12

Frida Waage, 31, flyttade från 12 kvadratmeter i Göteborg till ett församlingshem på 317 kvadratmeter i Skövde.

Efter fem år av renovering är hon och hennes man nästan klara.

– Vi bor i vårt drömhus, säger Frida Waage.

Församlingshemmet i Säter, Skövde kommun, var tidigare en skola och de första eleverna gick på skolan redan 1867. Skolan hamnade sedan i Svenska kyrkans händer och förblev det fram till att Frida och hennes man Bjarki Waage köpte hemmet.

År 2014 las församlingshemmet ut till salu och vid tidpunkten hade Frida och hennes man precis flyttat hem igen till Göteborg efter en tid i Australien.

– Vi såg hemmet först på Hemnet redan när vi bodde i Australien men vi ratade den med en gång, vi tänkte inte ens tanken på att köpa det, säger Frida.

Flyttade från 12 kvadratmeter till 317

Men tiden gick och Frida, som är från Skövde, kände ett sug efter att få flytta hem till hemtrakterna igen. Efter ett tag dök församlingshemmet upp på Hemnet igen.

– Den andra gången tyckte jag att huset var perfekt och min man höll med mig. Nu i efterhand kan jag inte förstå det eftersom det såg anskrämligt ut, säger hon.

Paret slog till och i oktober 2014 blev de ägare till det gamla församlingshemmet i Säter utanför Skövde. Men för paret, som tidigare bodde i en lägenhet på 12 kvadratmeter, var det inte helt lätt att fylla upp det 317 kvadratmeter stora huset.

– Det var ju inga typiska utrymmen för ett hus direkt. Det fanns ju ingen hall med vanlig förvaring, det fanns ingen tvättstuga och inga sovrum. Vi hade ett stort kapprum i stället, så vi fick skapa alla de vanliga utrymmena, säger Frida.

Renoveringsprojektet startade omgående och sakta men säkert började ett hem ta form. Först började paret med att sätta upp väggar för att skapa sovrum, vardagsrum och kök. Möblerna köpte de på second hand och auktioner.

– Det var ju väldigt stora utrymmen och det är svårt att fylla med möbler från Ikea till exempel. Bland det första vi köpte var ett bord, en gammal soffa och en byrå från ett gammalt gods, en herrgård. Det var stora, tunga möbler som fyllde upp huset bra, säger Frida.

Frida Waage.Foto: Privat

Renoverade allting själva

Innan Frida och hennes man flyttade in hade de båda några idéer på vad de ville göra med huset.

– Det jag verkligen ville göra var en hel vägg med fiskbenskakel i ett mönster i köket och en hel vägg med glasfönster, med en stor öppning utåt och det tredje var en stor tvättstuga, säger Frida och fortsätter:

– Och det fick jag.

Nu, ganska exakt fem år sedan de köpte huset, är de nästan klara med sitt drömhus. I dagsläget består huset av fyra sovrum, två vardagsrum, ett kök och två stora hallar. Det som återstår är ett extra badrum i en av toaletterna.

Renoveringen har Frida och Bjarki genomfört helt själva.

– Det var mycket enklare än vad vi trodde. Vi hade aldrig gjort något sådant här förut, vi var helt gröna. Men vi lovade varandra en sak innan vi började, och det var att göra något med huset varje dag, säger Frida.

Hur har det varit under de här fem åren?

– Väldigt givande. När man såg hur hemmet tog form så fick man mer energi och det var aldrig någonsin jobbigt. Även om det var kaos i hemmet så var det så stort så vi kunde vara någon helt annanstans i huset då.

Tänk på detta när du köper renoveringsobjekt

Men för de som går i tankebanorna och vill köpa ett renoveringsobjekt finns det flera saker man måste tänka på – och ibland kan det bli billigare att köpa en bostad som är nyproducerad än att köpa ett billigare renoveringsobjekt.

– Det är alltid relevant att ställa sig frågan: ska jag köpa nytt eller begagnat och renovera upp det? Men rent generellt så tar du en risk om du köper ett renoveringsobjekt, säger Ikano Banks familjeekonom Sharon Lavie.

Vid köp av att renoveringsobjekt kan det finnas dolda renoveringsbehov som kanske inte upptäcktes vid en första besiktning.

– Du vet aldrig hur det ser ut under allt lager och bakom alla väggar. Får du en överraskning när du börjar flytta på gamla köksinredningar eller stora möbler, vad gör du då?, säger Sharon Lavie.

Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank.Foto: Martin Olsson/Ikano Bank

Ångrar sig inte

Men Frida och hennes man stormtrivs i deras nya hem – och de har haft turen och inte stött på några överraskningar längs vägen.

– Vi ångrar oss inte för en sekund och vi bor i vårat drömhus, säger Frida som även har köpt ett mindre renoveringsobjekt nyligen.

– Jag behövde ett till projekt. Det är så roligt att renovera, säger hon.

Sharon Lavie: tänk på detta innan du tar ett beslut

Nyproducerat – fördelar

 • Nytt och anpassat efter dina önskemål

Den självklara fördelen med nyproduktion är att allt är nytt. Du har goda möjligheter att påverka bostadens utformning och materialval. Skulle du välja att totalrenovera en befintlig bostadsrätt kan det bli en ansenlig summa utöver köpepriset.

 

• Fast pris

Att slippa budgivning och stressen kring den är något som många uppfattar som en stor fördel med att köpa nytt. Även o marknaden har skiftat det senaste året börjar nu lägenhetspriserna stabiliseras och osäkerheten av vad priset kan komma att landa på tycker många är jobbigt. När du köper en nybyggd bostad får du ett fast pris att förhålla dig till direkt.

 

• Kan påverka föreningen från början

Som ägare till en bostadsrätt är du även medlem i bostadsrättsföreningen. I en ny bostadsrättsförening har du möjlighet att se till att styrelsen gör rätt från början i stället för att riskera att ta över något som skötts dåligt i flera år.

 

• Ordentlig besiktning

Innan du flyttar in i en nyproducerad lägenhet sker en ordentlig besiktning både innan du flyttar in och en slutbesiktning någon månad efter inflyttning. Det ger en extra trygghet att allt är som det ska. Köper du en begagnad lägenhet så ska du undersöka lägenheten själv. Även om det inte är en lagstadgad undersökningsplikt så kan du inte kräva ersättning för fel som du kände till, eller fel som du borde ha känt till om du faktiskt hade undersökt lägenheten före köpet. 

Nyproducerat – nackdelar

• Långt till inflyttningsdatumet

Beroende på när i byggprocessen du kommer in kan det dröja tills du får flytta in. Kommer du in tidigt i processen kan det ta minst ett år tills du får sätta nyckeln i dörren. 

 

• Generellt dyrare

Nyproducerade lägenheter kan vara dyrare än andra lägenheter i samma område. Men det gäller som allt annat att jämföra olika aktörer. Vissa satsar på lyxlägenheter och andra erbjuder mer prisvärda alternativ. 

 

• Byggstök

En av nackdelarna med att flytta in i en nyproducerad lägenhet är att det ofta är en del byggnationer i omgivningarna under en period. Om flera hus produceras samtidigt eller ett område växer kan det vara byggstök i allt från några månader till några år. 

Äldre lägenhet med renoveringsbehov – fördelar

• Inflyttningsdatum i närtid

Här är det du och säljaren som kommer överens om när inflyttning ska ske. 

 

•Generellt billigare

En nött och sliten lägenhet med renoveringsbehov är generellt billigare än en nyproducerad lägenhet i samma storlek och område. Har du kunskap, intresse och möjlighet att ta dig an ett renoveringsobjekt kan du renovera i egen takt och efter ekonomisk förmåga. 

 

• Närområde/grönområde klara

Flyttar du till en äldre fastighet vet du hur närområdet samt tillgång till service, kommunikationer och skola etc ser ut. Kanske har du också en uppfattning om det är ett område med många småbarnsfamiljer eller ett lugnare område med lite äldre demografi. 

 

• Äldre charm

Vissa gillar charmen i äldre bostäder med högt i tak och stuckaturer, något som kan vara svårt att hitta i nyproducerade lägenheter. 

Äldre lägenhet med renoveringsbehov – nackdelar

• Svårt att få en exakt uppfattning av renoveringsbehov (överraskningar)

I en äldre fastighet kan överraskningar dyka upp och det är svårt att bedöma omfattningen av renoveringsbehovet. Detta kan i slutändan stå dig väldigt dyrt och bli ohållbart för ekonomin. 

 

• Senare inflyttningsdatum

På grund av vitala renoveringar. Om du måste renovera kök och badrum innan du kan flytta in, kan du stå med dubbla hyror under en period. 

 

• Tärande för grannsämjan

Omfattande byggstök och smuts som uppstår i trapputrymmen och andra gemensamma platser på grund av dina renoveringar uppskattas sällan av grannar och kan orsaka gnissel redan innan du flyttat in. 

 

• Svårt att flytta på befintliga väggar

Tycker du att lägenheten är konstigt planerad kan det vara mycket svårare och kostsammare att ändra på det i efterhand. 

 

• Små badrummen i äldre fastigheter (speciellt i Stockholm) kan bli en utmaning.

 

• Kommande rotrenoveringar/större renoveringar som påverkar avgiften till föreningen och tillgången till din bostad

Har fastighetsföreningen planerat en större renovering de kommande åren, kanske du måste riva upp mycket av arbetet du lagt på att renovera. Dessutom kan avgiften höjas markant för att finansiera detta. 

 

• Svårare att påverka föreningen och den ekonomiska riktningen

En misskött förening kräver kunskap och engagemang att få på rätt köl. Har föreningen stora skulder blir det tillslut medlemmarna dvs du som får stå kostnaderna. 

 

• Bud-race gör att slutpriset är oklart

En stressfaktor är att du inte riktigt vet vad sista budet på en lägenhet kommer hamna och om du kommer få lägenheten i slutändan?