Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Frida vann striden om sonens förskola

Frida kämpade länge för att Alfred skulle få gå i ortens förskola. Foto: Privat
Alfred är nöjd med att gå i förskolan med vänner från trakten. Foto: Privat

Långa köer till förskolan i Dannike utanför Borås tvingade Frida Harrysson, 27, och flera andra föräldrar att köra sina barn till andra orter. 

Fridas långa kamp för en förändring har nu gett utdelning.

– Jag stred med politikerna och nu har förskolan öppnat upp en till avdelning där mina barn går, säger hon. 

Fridas son Alfred var fyra månader gammal när hon satte honom i kö till Dannikes förskola. Hon förväntade sig att kunna hämta och lämna sin son utan svårigheter. Och att han skulle få kontakt med andra barn på orten. 

Men kön till förskolan var väldigt lång. När Alfred skulle börja fanns cirka 40 platser och drygt 20 barn stod redan i kö.

– Det är själva grejen med att bo på en liten ort, att allt ska finnas nära och att vi ska lära känna varandra och att vi ska känna oss inkluderade i samhället.

Frida tvingades skjutsa Alfred 1,5 mil varje dag till en förskola på annan ort, med ett löfte om att han efter ett halvår skulle få börja i Dannike. När det inte blev så tog Frida strid för saken tillsammans med en vän som också blivit påverkad.

– Vi åkte in på politikernas nämndemöten i Borås och berättade om situationen. Vi låg på och jag skrev insändare i lokala tidningar. Till slut så blev vi hörda, säger Frida. 

En ny avdelning öppnades upp

Förskolan öppnade upp en ny avdelning. Fridas strid lönade sig och hon känner sig trygg och avslappnad med den nya situationen. 

– Alfred har börjat där nu med lillasyster. De är nöjda och kan lära känna barn från samma ort. Det är lugnare för hela familjen, vi slipper stressa och åka bil. Man känner sig också mer inkluderad i samhället igen.  

Nu kan Frida och många andra föräldrar i Dannike promenera med barnen till förskolan i stället för att åka bil.  Hon säger att vardagen har blivit lättare att klara av. 

– Min son tycker också att det är helt fantastiskt. Han får lära känna dem han ska växa upp på samma ställe med. Det finns en trygghet i det, säger Frida.

Leif Johansson (S) är förskolenämndens ordförande i Borås.

–  Vi hittade en bra lösning med skolans lokaler, det gick enkelt och snabbt, säger han.