Paret försörjer sig på att säsongsarbeta som dyk- och skidinstruktörer. Foto: PrivatParet försörjer sig på att säsongsarbeta som dyk- och skidinstruktörer. Foto: Privat
Paret försörjer sig på att säsongsarbeta som dyk- och skidinstruktörer. Foto: Privat
Frida och Jacob Ode har varit på resande fot i fem år. Foto: PrivatFrida och Jacob Ode har varit på resande fot i fem år. Foto: Privat
Frida och Jacob Ode har varit på resande fot i fem år. Foto: Privat
Paret har byggt om en vanlig folkabuss till en husbil. Foto: PrivatParet har byggt om en vanlig folkabuss till en husbil. Foto: Privat
Paret har byggt om en vanlig folkabuss till en husbil. Foto: Privat
De lever bekvämt, men kompakt, i husbilen. Foto: PrivatDe lever bekvämt, men kompakt, i husbilen. Foto: Privat
De lever bekvämt, men kompakt, i husbilen. Foto: Privat
Tanken är att paret ska resa i husbilen i tre års tid. Foto: PrivatTanken är att paret ska resa i husbilen i tre års tid. Foto: Privat
Tanken är att paret ska resa i husbilen i tre års tid. Foto: Privat

Frida och Jacob åker jorden runt – i husbil

Publicerad

Frida och Jacob Odes dröm är på väg att bli verklighet - de ska resa jorden runt i sin egenbyggda husbil.

Paret som sedan fem år tillbaka är på resande fot kan snart bocka av ännu en livsupplevelse från listan.

– Vi vill inspirera andra. Det finns ett alternativt till att jobba åtta till fem varje dag i Sverige, säger Jacob Ode.

Frida, 29, och Jacob, 28, Ode från Trollhättan respektive Örebro träffades för fem år sedan i Nya Zeeland när de båda var ute och reste.

– Planen var att jag skulle fortsätta till Sydostasien och Frida stanna kvar. Men i stället följde hon med mig, berättar Jacob.

Lite senare blev det ett par, och de lever sedan dess på resande fot, vilket Aftonbladet tidigare skrivit om. De har varken haft ett fast jobb eller fast boende sedan dagen när de träffades. I stället har de försörjt sig på olika säsongsjobb längs vägen.

– Iden har kommit ganska naturligt längs vägen. Vi har kunnat leva på att jobba som skid- och dykningsinstruktörer. Det var inte att vi hade någon stor "masterplan", säger Jacob.

En livsstil

För Frida och Jacob handlar det om en livsstil - och att söka friheten.

– Det handlar mycket om friheten, att man kan vara där man vill och göra vad man vill. Det ser jag som tjusningen, säger Frida.

Och nu ska paret alltså ta sig jorden runt - i deras egenbyggda husbil.

– Vi köpte en folkabuss i mitten av april. Den var bara ett tomt skåp först. Och nu har vi byggt om den så att den går att leva i. Vi är jättenöjda. Det känns verkligen som ett hem, säger Frida.

Resan startade i Trollhättan för bara en vecka sedan. Tanken är att paret ska ta sig jorden runt med husbilen. I vinter kommer de uppehålla sig i Asien. Sedan har de tänkt fortsätta till Nordamerika och därefter Sydamerika.

De rent praktiska sakerna, som om bilen skulle gå sönder, ser paret däremot inte fram emot.

– Ingen av oss kan mer än att byta däck och fylla på bensin. Det kommer hända någonting. Men då får vi se till att lösa det, säger Frida.

Jacob instämmer:

– Innan vi byggde husbilen hade jag bara byggt kojor. Men det ordnar sig.

Våga utmana dig själv

På parets blogg berättar de om jorden runt-resan, och hur det är att leva på resande fot alla timmar om dygnet. De vill inspirera andra till att göra samma sak - och menar att det finns ett alternativ till ett fast jobb och eget boende i Sverige.

– Våga utmana dig själv! Och testa gränserna, säger Frida, och tillägger:

– Det behöver inte kosta så mycket pengar. Vi har gjort det här helt själva i fem år. Vi är varken rika eller får pengar från släktingar.

Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER