Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frida fångade massiva blixtnedslaget på film

Frida Siekkinen fångade blixten på film. Foto: Läsarbild
Frida Siekkinen, 35, hade kameran uppe när stormen startade. Foto: Privat

Ett kraftigt åskoväder rasar över Västsverige på måndagsmorgonen.

– Det är typiskt när det har varit höga temperaturer och det kommer in kyligare luft, säger Beate Tveita, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

Frida Siekkinen, 35, bor i Göteborg och fångade ett mäktigt blixtnedslag på film.

– Jag förväntade mig inte att det skulle komma så kraftigt, säger hon. 

Ett massivt åskoväder med kraftigt regn drar över Göteborg och Västsverige under måndagsmorgonen och förmiddagen.

– Det har varit relativt höga temperaturer i området de senaste dygnen och nu kommer det in kyligare luft. Det innebär att luften blir väldigt instabil, säger Beate Tveita, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

På måndagsmorgonen stod Frida Siekkinen tillsammans med sin son och såg ut över älven när ovädret drog förbi, något Göteborg Direkt först skrev om.

– Vi har bra vy över Hisingen och man brukar kunna se ovädret dra över. Man brukar kunna se lite, men inte så som den här gången, säger hon. 

Fångade massiva blixten på film

Frida hade lägligt kameran uppe och fångad en massiv blixt som slog ned – rakt i älven framför ögonen på henne och sonen. Frida tänkte ta tillfället i akt och förklara hur man kan räkna ut avståndet på hur långt bort åskan är.

Det tar ingen tid alls mellan det att blixten slår ner innan åskan dundrar.

På filmen hör man henne utbrista ”jävlar”.

– Jag hoppades att vi kanske kunde få lite flimmer, men vi blev båda överraskade, säger hon. 

 

LÄS MER: Ulla, 65, straffas för snöovädret i vintras 

Temperaturer runt 10 grader

Beate Tveita, meteorolog vid väderinstitutet Storm berättar att ovädret kommer efter temperaturerna på mellan 15 och 17 grader nu sjunkit ner mot tio grader.

– Ovädret har kommit in från västra Danmark och Nordsjön och passerar vidare åt nordost över hela Götaland. Åskovädret passerar under förmiddagen. Sedan blir det uppehåll i eftermiddag och kväll, säger Beate Tveita.

I morgon tisdag blir det mestadels uppehåll men kan komma enstaka skurar under dagen. Beate Tveita konstaterar att det inte är ovanligt med kraftiga åskoväder så här års i samband med att varmare och kyligare luft möts.

– Det är typiskt, säger hon.