Åklagaren Robert Deckard menar att pappan ska ha lejt en torped för att mörda sin dotters vänner. Foto: HENRIK JANSSON
Åklagaren Robert Deckard menar att pappan ska ha lejt en torped för att mörda sin dotters vänner. Foto: HENRIK JANSSON

Frias: Pappan ville inte få dotterns vänner mördade

Publicerad

Pappan från Trollhättan åtalades för att ha lejt en torped för att mörda dotterns vänner.

Istället för att utföra dåden skulle denne ha gått till polisen.

Men nu frias pappan – rätten anser att det finns osäkerhet kring vittnets tillförlitlighet.

Gång på gång misstänktes en man från Trollhättan försökt få en av sina släktingar att utföra mord – på dotterns tjejkompisar.

– Ett möjligt motiv skulle kunna vara att han tycker att de har dåligt inflytande på dottern, att de influerat henne på ett dåligt sätt. Att de tagit henne på dåligheter, typ varit utomhus och träffat kompisar eller vad det nu kan vara, sa åklagaren Robert Beckard efter att han lämnat in åtalet till Vänersborgs tingsrätt.

Festat?

– Ja, kanske.

Skulle knuffas ner

Åklagaren menade att dotterns vänner skulle dö genom att torpeden, släktingen, blivit tillsagd att knuffa ner dem i vattnet.

Pappan frias av Vänersborgs tingsrätt då vittnesmålen inte anses vara tillräckliga för en fällande dom.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

– Killen som blev ombedd att utföra morden gjorde det som tur är inte, utan han gick i princip direkt och berättade det för myndigheterna. Det går via sociala myndigheter och sedan kommer det ganska snabbt till polisen, sa Robert Beckard.

Pappan frias

Pappan åtalades för stämpling till mord. Men mannen förnekade och menade att det bara var påhitt. Och nu väljer tingsrätten att fria honom från misstankarna.

 

LÄS MER: Pappan misstänks ha lejt torped

 

"Vid en sammantagen bedömning anser tingsrätten att, trots att NN (släktingen) i huvudsak gjort ett trovärdigt intryck och lämnat sina uppgifter under ed, att det finns sådan osäkerhet om tillförlitligheten av de uppgifter han lämnat att de inte kan läggas till grund för tingsrättens bedömning", skriver tingsrätten i sin dom.

Pappan döms däremot till dagsböter för ringa narkotikabrott sedan narkotikaklassade preparat hittades i hans kylskåp vid polisens husrannsakan.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER