Frias för våldtäkt – för att offret inte sov

Publicerad

Den 16-åriga flickan säger sig ha blivit så rädd att hon frös till is när mannen förgrep sig på henne.

Ändå frias han från våldtäkt eftersom han trodde att hon sov och "inte var medveten om hennes rädsla".

Hade hon däremot sovit – då hade han kunnat dömas. 

– Vi står bakom den här domen, säger hovrättsrådet Ingrid Björck. 

I december för två år sedan hade den då 16-åriga flickan varit på fest i Borås. Efteråt gick hon hem till en manlig bekant, som var myndig, för att övernatta där.

I Borås tingsrätts dom står det att flickan somnade – för att en stund senare vakna. Sedan började mannen förgripa sig på henne sexuellt. Då frös hon, enligt egen utsago, till is av rädsla för vad som skulle hända om hon visade att hon var vaken, som Borås Tidning tidigare skrivit om.

Enligt åklagaren utnyttjade mannen att flickan "på grund av sömn och berusning" befunnit sig i en särskilt utsatt situation" och tingsrätten dömde honom till samhällstjänst för mindre grov våldtäkt.

Flickan var rädd

Men domen överklagades till hovrätten för västra Sverige som nu friar mannen helt – trots att de inte betvivlar att flickan varit så rädd som hon beskriver.

"Mannen har uppgett att han uppfattade det som att målsäganden sov och det har inte framkommit några omständigheter som tyder på att han varit medveten om hennes rädsla", står det i hovrättens dom.

Hovrättsrådet Ingrid Björck var en av dem som avgjorde målet. Hon menar att det hela är "en uppsåtsfråga".

– Vi fann att hon inte sov och att hon inte var berusad i sådan grad, säger Ingrid Björck.

"Frozen fright"

I domen tar hovrätten upp så kallad "frozen fright" – en så allvarlig rädsla att offret blir paralyserad av skräck och "därför möter övergreppet med passivitet".

– Det som det faller på är frågan om han har förstått detta, alltså utnyttjat att hon är livrädd och förskräckt. Vi finner att det inte är utrett att han har förstått att hon var livrädd och förskräckt, säger Ingrid Björck.

Så ni slår fast att han genomförde sexuella handlingar mot henne i tron och att hon sov samtidigt som hon var så rädd att hon inte kunde eller vågade säga till. Om hon hade sovit, hade han fällts?

– Då hade han fällts om han hade utnyttjat det förhållandet ..., då hade han kunnat fällas. Men jag vill inte gå in för mycket i diskussion. Vi prövar fallet utifrån de omständigheter som föreligger. Vi står bakom den här domen.

Känner sig sviken

Målsägandebiträdet Mardin Parkas är besviken över domen.

– En klen tröst är att min klient är betrodd och att hennes berättelse har legat till grund för prövningen. Det är beklagligt dock att domstolen ändå utgått från hur den tilltalade uppfattade situationen, säger Mardin Parkas.

Hon säger att hennes klient känner sig sviken av rättssystemet.

– Han frias på grund av att han inte förstod att min klient var rädd. Han har utfört sexuella handlingar när han trodde att hon var sovande och han har gjort det utan hennes medgivande, säger Mardin Parkas.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER