Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frias för grov rattfylla
- "jag körde i sömnen"

KÖRDE I SÖMNEN? En man som dömdes till fängelse för grovt rattfylleri frias nu av tingsrätten. Mannens förklaring till händelsen är sömngång. Obs: Bilarna på bilden har ingenting med artikeln att göra.
Foto: Lennart Rehnman

En man i Göteborg körde bil med 2,54 promille i blodet och dömdes för grovt rattfylleri.

Nu frias han av tingsrätten - eftersom mannen kan ha kört bilen i sömnen.

En man i 40-årsåldern i Göteborg åtalades förra året för grovt rattfylleri, efter att ha kört bil med 2,54 promille i blodet. Några månader senare dömdes han av tingsrätten till två månaders fängelse för grovt rattfylleri.

Men nu frias han av hovrätten - eftersom mannen ska ha utfört handlingarna i sömnen och därmed inte med uppsåt. Utan uppsåt är hans handlingar inget brott, skriver hovrätten i domen.

Anhöriga till mannen har hörts och bekräftat att mannen ibland går i sömnen.

Lämnat olika berättelser

"Det kan givetvis ifrågasättas om det överhuvudtaget är möjligt att under sömngång föra en lätt lastbil under omständigheter som XX påstår sig ha gjort", skriver hovrätten, men konstaterar att åklagaren inte åberopat någon bevisning som visar på motsatsen.

Tingsrätten ansåg att mannens berättelse om sömngången inte är tillförlitlig utan ses som en efterhandskonstruktion, också eftersom mannen lämnat olika uppgifter i polisförhör och vid tingsrättsförhandlingarna. Hovrätten tycker dock inte att skillnaderna i uppgifter mellan tillfällena är ett problem, eftersom mannen vad kraftigt berusad när polisförhöret hölls och han därför han ha haft svårt att minnas eller uttrycka sig.

Mannen frias nu av hovrätten.