Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fredsprisbelönad doktor kommer till Göteborg

Dennis Mukwege tilldelades Nobels fredspris 2018, för sin kamp för våldtäktsdrabbade kvinnor.Foto: Håkan Flank / Läkarmissionen
Denis Mukwege ska bli hedersdoktor vid Göteborgs universitet.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Mukwege ska medverka på en insamlingsgala.Foto: VARFJELL, FREDRIK / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Den kongolesiske läkaren Denis Mukwege fick Nobels fredspris 2018.

Till helgen kommer han till Göteborg för att medverka på en insamlingsgala i Smyrnakyrkan.

Dessutom tilldelas han ett hedersdoktorat vid Göteborgs universitet.

– Han är en person som alltid berör. Vi känner stolthet och tacksamhet över att vi är delaktiga i Denis Mukweges världskända livsverk, säger Smyrnakyrkans föreståndare Urban Ringbäck.

Doktor Denis Mukwege fick tillsammans med Nadia Murad Nobels fredspris 2018, för sitt arbete och sin kamp för 10 000-tals våldtäktsdrabbade kvinnor i sitt hemland Kongo.

I helgen kommer han till Göteborg. Där ska han bland annat tilldelas ett hedersdoktorat vid Göteborgs universitet samt medverka vid en insamlingsgala i Smyrnakyrkan.

Galan ämnar samla in pengar till Panzisjukhusets mödravård i Bukavu, Kongo.

Mukwege tillhör den Kongolesiska pingstkyrkan CEPAC och i ett pressmeddelande beskriver Smyrnakyrkan i Göteborg hur man har starka band till honom.

Har tilldelats flera priser

Urban Ringbäck är föreståndare för Smyrnakyrkan. Han har nyligen besökt Panzisjukhuset i Kongo.

– Jag är nyss hemkommen från en resa till Kongo. Där hade jag förmånen att få prata med Dr. Mukwege om hans engagemang. Han är en person som alltid berör. Vi känner stolthet och tacksamhet över att vi är delaktiga i Denis Mukweges världskända livsverk, säger Ringbäck i pressmeddelandet.

Förutom Nobels fredspris har Denis Mukwege tidigare tilldelats Sacharovpriset och Olof Palmepriset. Han har dessutom medverkat i flera dokumentärfilmer.

Insamlingsgalan hålls i Smyrnakrykan i Göteborg på lördag med start klockan 19.

Förutom Mukwege medverkar bland andra Smyrnakyrkans symfoniorkester, Edo Bumba samt LM Engströms kör.