Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fredsmiss gjorde halländsk ö dansk

<p>Det är den här lilla "limpan" Passberg i Kungsbackafjorden som glömdes bort vid de två frederna med Danmark.</p>Foto: Mia Sandblom
<p>"Vi hade ju en fred 1645 när Sverige fick Halland och då skrev man upp alla öar som skulle tillhöra Sverige och så glömde man Passberg", säger guiden Ingvar Alnström.</p>Foto: Robin Aron

Varför åka över Kattegatt för att komma till Danmark?

En historisk miss gör nämligen att Danmark finns i Kungsbackafjorden - sedan flera hundra år.

– Man kanske kunde ha taxfree där, skämtar guiden Ingvar Alnström.

Det är Kungsbackaposten som skriver om upptäckten av den lilla ön som ritar om kartan mellan de båda länderna Danmark och Sverige.

För mitt inne i Kungsbackafjorden i norra Halland finns nämligen en bit Danmark, ön Passberg. Ön har alltid legat där den legat men däremot glömdes den bort när man skrev under fredsavtalet i Brömsebro 1645 och den tillföll danskarna.

Även vid freden i Roskilde 1658 glömdes den 30 meter breda och 100 meter långa ön bort och den blev ensam kvar när Sverige till slut fick Skåne, Halland, Bohuslän, Blekinge och Bornholm.

Antecknat öarna

– Jag utgår från det som jag har läst är riktigt, berättar Ingvar Alnström, som jobbar som auktoriserad guide. Vi hade ju en fred 1645 när Sverige fick Halland och då skrev man upp alla öar som skulle tillhöra Sverige och så glömde man Passberg. Så kom ju freden 1658 när svenskarna gick över Stora Bält och då blev ju Halland svenskt för evigt och då tyckte man att det inte fanns någon anledning att göra om det där, eftersom man redan antecknat öarna. Då glömde man den ön igen.

Det har ju ingen praktisk betydelse men det är ju en liten rolig grej för Ingvar Alnström.

– Det är kul att kunna berätta en sådan här lustig historia, säger han. Det blir ju en liten halvskröna kan man säga. Jag har ju inte läst själva fredshandlingarna men det är ju den historien som man har läst. Det är ju lite udda att kunna berätta något sådant här.

Liten limpa

Den lilla ön är obebodd och ser ut som en liten limpa som sticker upp ur Kungsbackafjordens vatten men skulle kanske kunna användas för affärer.

– Det är ju en idé som man dykt upp att man kanske kan ha taxfree där, säger Ingvar Alnström. Men det kan man nog glömma.