Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fredrika har cyklat runt jorden – i 1 000 dagar

Fredrika Ek började cykla den 8 mars 2015. Nu är hon tillbaka i Sverige.Foto: Fredrika Ek
Med sig på resan har hon haft kamera och stativ och ägnat mycket tid år att fotografera.Foto: Fredrika Ek
Foto: Fredrika Ek

 

Genom öknar och över höga berg. Fredrika Ek, 25, har cyklat jorden runt. 

Efter över 1000 dagar i sadeln har hon samlat in över 577 000 kronor till välgörenhet.

– Den största tröskeln är att starta. Första klivet ut genom ytterdörren var det största och läskigaste jag gjort på alla de här åren, säger Fredrika Ek.

Efter över 5 000 mil är Fredrika Ek, 25, tillbaka i Sverige. Snart är hon framme i Göteborg, men ska hela vägen till Sundsvall innan hon korsat mållinjen. 

Hon har alltid ägnat sig mycket åt idrott, främst tennis, och hittade cykeln först som vuxen. Men en "nästan ohälsosam nyfikenhet", som hon själv uttrycker det, lockade henne ut i världen.

– Jag hittade cykeln som mitt verktyg för att ta mig ut till de här platserna och möta de människor som jag aldrig hade kunnat träffa annars, säger Fredrika Ek.

1000 dagar

Under måndagen var hon på väg över Hallandsåsen och kommer cykla genom Halland på väg mot Göteborg. För några dagar sedan korsade hon den svenska gränsen efter 1000 dagar på cykeln utomlands. 

– Det var en helt overklig upplevelse. Jag har verkligen längtat hit. Jag ser fram emot att få avsluta, men samtidigt är det tråkigt att den här stora drömmen håller på att ta slut.

Den 20 december kommer hon till Göteborg, men efter några dagars vila kommer hon att trampa vidare hem mot Sundsvall.

– Det blir mållinjen för att avsluta jorden runt-turen, säger Fredrika Ek.

"Det har varit en viktig del av resan att få ge mig ut själv. Dels för att se om jag kunde klara av det och dels för att jag kommer så mycket närmare allting när jag är ute på egen hand", säger Fredrika Ek.Foto: Fredrika Ek

Resan startade i Sundsvall på internationella kvinnodagen, den 8 mars, 2015.

– En stor del av projektet är att jag cyklar till förmån för organisationen Action Aid som jobbar för kvinnor och flickors mänskliga rättigheter världen över. 

För varje mil drar hon in 100 kronor till insamlingen, som nu är uppe i över 577 000 kronor.

Hon har cyklat själv, men ibland mött upp andra långfärdscyklister.

– Det har varit en viktig del av resan att få ge mig ut själv. Dels för att se om jag kunde klara av det och dels för att jag kommer så mycket närmare allting när jag är ute på egen hand, säger Fredrika Ek.

"Överallt har jag mött värme" 

Hon har korsat stora öknar, och höga bergskedjor och har tidvis haft långa perioder utan sällskap. 

– 45 länder och överallt har jag mött värme och mänsklighet. 

En av händelserna som hon minns bäst var en kväll i en liten by i Guinea i Västafrika. Hon blev inbjuden till en liten familj men den två dagar gammal dotter. Trots att de knappt hade något gemensamt språk blev det ett väldigt starkt möte.

– Det var en helt magisk kväll och på morgonen bestämde mamman att hon döpte sin dotter till Fredrika, berättar hon.

På Fredrikas blogg har man kunnat hennes resa och hur mycket pengar hon samlat in under sitt varv runt jorden.

– Det var många som tvivlade, inte minst jag själv, på att det skulle kunna gå. Men jag insåg att den största tröskeln är att starta. Första klivet ut genom ytterdörren var det största och läskigaste jag gjort på alla de här åren.

 

LÄS OCKSÅ: Marcus lämnade allt – för att cykla till Nepal