Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fredrik Svensson fälls för mordet på Marina

Fredrik Svensson har hela tiden hävdat sin oskuld och nekat till brott men befanns skyldig till mordet efter den tredje rättegången som hölls i januari i år. Nu döms han till 16 års fängelse. Foto: Polisen och privat

Marina Johansson försvann från sitt hem i Spekeröd 2010 – två år senare hittades hennes kropp.

Efter tre rättegångar kring det uppmärksammade fallet, där hennes ex-sambo, Fredrik Svensson, 40, alltid stått åtalad som misstänkt, har hovrätten nu beslutat om hans straff.

Han döms till 16 års fängelse för mordet på Marina Johansson.

– I sak är jag ju nöjd när det gäller bevisvärderingen, säger chefsåklagare Urban Svenkvist.

Mordet på Marina Johansson har kommit att bli ett av de svåraste spaningsmorden som svensk polis ställts inför. Den 28 juli 2010 lämnade Marina Johansson sitt hem i Spekeröd, strax söder om Stenungsund, och efter det kom hon aldrig tillbaka. Och det skulle dröja två år innan Missing people hittade hennes kvarlevor.

Mordfallet har två gånger tidigare tagits upp i rätten, och på fredagen klockan 11 kom domen från den tredje rättsprocessen.

Marina Johanssons 40-åriga ex-sambo, Fredrik Svensson, döms till 16 års fängelse för mord.

Att kroppen hittades var avgörande

Fredrik Svensson har hela tiden hävdat sin oskuld och nekat till brott men befanns skyldig till mordet efter den tredje rättegången som hölls i januari i år. Under fredagen klargjordes det alltså vad som blir hans straff.

Mordet på Marina Johansson är ett av Västsveriges mest uppmärksammade kriminalfall. Tre åklagare har under de nästan fyra år som passerat sedan hennes död försökt att få ex-sambon fälld för mordet.

Att man tillslut fann Marina Johanssons kropp var det avgörande genombrottet i utredningen, som tidigare bland annat uppmärksammats för de polisiära missarna.

I rätten tre gånger

Bland annat upptäcktes både blod och kulhål i villan i Spekeröd av en slump av de nya hyresgästerna. Detta var alltså något som polisen vid sin brottsplatsundersökning helt missat.

Fredrik Svensson åtalades för första gången redan innan kroppen efter Marina Johansson hittats. Samma sak gällde när fallet togs upp i hovrätten – ingen kropp.

Den 9 november 2013 beviljade Högsta domstolen resning i fallet och ex-sambon åtalades åter för mordet på Marina Johansson. Och efter två friande domar har 40-åringen nu dömts.

Åklagarsidan yrkade i första hand för att Fredrik Svensson skulle dömas till livstidsfängelse för mordet. I andra hand till 18 års fängelse.

Fredrik Svenssons advokat Michael Hansson yrkade på 16 år i hovrätten.

Vad säger du om den?

– Ska man dömas för den gärning som åklagaren har påstått så ligger det mellan 14 till 16 år. Nu har hovrätten funnit att det ska vara 16 år och det var precis vad jag pläderade. Domen reagerar jag inte på.

Nu ska Fredrik Svensson och hans advokat i lugn och ro läsa igenom domen.

– Jag hoppas att hovrätten skrivit en välskriven dom så att vi kan ta till oss hur de har tänkt, säger Michael Hansson. När vi har gjort det och grunnat lite så får vi se om det finns någon anledning till någon form av beslut om vi överklagar domen till Högsta domstolen.

Hur mår Fredrik Svensson?

– Jag har inte hunnit pratat med honom om domen, men det har varit jobbigt och en spänd väntan för honom. Läget går inte att påverka så mycket utan man får göra det bästa av situationen.

Även chefsåklagare Urban Svenkvist är nöjd med domen även om förväntat sig ett längre straff.

– I sak är jag ju nöjd när det gäller bevisvärderingen, säger han, Hovrätten resonerar ju i stort sett i varje detalj på samma sätt som jag gjorde i min plädering, men jag ville att det skulle bli livstid.

Enligt Urban Svenkvist följer domen den praxis som gäller, men han tror att de nya reglerna som kan komma, så hade det blivit livstid för Fredrik Svensson.

– Varför man går så pass långt ner som till 16 år när maximistraffet är 18 år det förstår jag inte riktigt.

Det har varit ett jobbigt fall fyllt med en massa detaljer för åklagaren eftersom det förekommit flera utredningar och två rättegångar.

– Det var komplicerat, men å andra sidan fanns det en möjligt att göra en omstart och angripa målet på ett lite annorlunda sätt, säger Urban Svenkvist. Vi fokuserade mer på hårdfakta framför allt tidsaspekter och nya vittnesuppgifter kring Marinas bil i Stora Höga. Tekniken har ju också gått framåt och vi fick fram en del sms som var raderade tidigare, det gjorde ju också att vi fick ett betydligt starkare mål nu.

Kommer ni att överklaga domen?

– Nej, jag kan inte se att det finns några förutsättningar för det, det ska ju ha ett prejudikatintresse i så fall i straffmätningen, säger han. Med tanke på att det är nya regler på gång med ganska stor sannolikhet, så skulle jag inte tro att Högsta domstolen skulle bevilja prövningstillstånd.