Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fredrik Paulún: Har varit utan godis i tio år

MÅNGA ALTERNATIV. Fredrik Paulún säger att det finns många nyttiga alternativ till godis. Till exempel charkuterier av god kvalitet tillsammans med melon.Foto: Johanna Berglund
GOTT OCH NYTTIGT. Fredriks jordgubbsglass med chokladrippel.Foto: Frida Wismar

Fredrik Paulún, 45, är näringsfysiolog och författare till två dussin böcker om kost och hälsa. Han säger att #godisstopp är ett bra sätt för att få människor medvetna om sockerkonsumtionen.

– Jag har varit helt utan godis i tio år för att jag lätt blir sockervan och då en riktig sockerråtta, säger han.

Fredriks jordgubbsglass med chokladrippel

Lättlagad och lite nyttigare jordgubbsglass på kesella, jordgubbar och mörk choklad. Recept från boken LCHQ.

Ingredienser

125 g kesella

1.5 dl frysta jordgubbar

10 g mörk choklad (85 % kakao)

Gör så här:

1. Lägg kesella och jordgubbar i en mixer och kör till en slät massa.

2. Hacka chokladen fint och blanda ner.

3. Häll blandningen i en frystålig behållare och ställ den i frysen i cirka en timme.

4. Då har den perfekt konsistens – ät genast!

Han driver Paulúns näringscenter och håller i kostrådgivarutbildningar och utbildningar till hälsocoach. Sedan 20 år tillbaka jobbar han med kost på heltid och har dessutom utvecklat egna livsmedel. I Sverige äter vi mest godis i hela världen, hälften av oss är överviktiga och vi genomför mer än 8 000 magsäcksoperationer, därför har GT startat #godisstopp under februari. Något Fredrik Paulún ser många fördelar med.

– Du blir piggare och mer fokuserad. Dessutom får du mindre blodsockersvängningar vilket gör dig mentalt starkare. Sötsuget försvinner eftersom sockerkonsumtionen ökar sötsug. Risken för karies på tänderna minskar, vilket är toppen, för vem gillar att bli borrad i tänderna av tandläkaren? säger han.

"Glass är bättre än godis"

Fredrik Paulún säger att det finns mycket annat gott man kan äta i stället för godis. Ett bra val är att välja något som ger dig näring. Han ger tips på både nyttiga snacks och plockmat som går att ställa fram till fredagsmyset.

– Charkprodukter av hög kvalitet tillsammans med skuren melon är himmelskt. Vill man ha något mer sött kan man äta samma saker som min son Adam. Han får tropiska frukter som granatäpple, sharonfrukt och mango som jag skär upp i munsbitar och då blir festliga att äta. Sen är också glass ett bättre alternativ än godis. Det innehåller en del protein och annan näring. Det allra bästa är då att göra egen glass på riktig grädde och honung, säger han.

Godiset kommer inte att vara saknat

Fredrik Paulún ger även tips på vad du kan bjuda helgens gäster på. Han säger att om man bjuder på något annat gott så glömmer gästerna bort att godiset saknas.

– Jag rekommenderar ett stort vackert fruktfat med skuren frukt där gästerna själva får välja sina favoriter. Till det kan man servera vispgrädde eller turkisk yoghurt, samt hackade nötter och flytande honung, säger han.