Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fredrik Belfrage räddade livet på kvinna i vattnet

Programledaren Fredrik Belfrage räddade livet på en kvinna som höll på att drunkna i Båstad.Foto: TOMAS LEPRINCE
Händelsen inträffade vid hamnen i Båstad.Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Programledaren Fredrik Belfrages morgonpromenad tog en dramatisk vändning.

En kvinna höll på att drunkna och han hoppade i efter henne. 

Tack vare hans rådiga ingripande kunde kvinnans liv räddas.

– Jag har inte gjort mycket bra i mitt liv men det här var nog bland det bästa jag gjort, säger Fredrik Belfrage.

Det var förra veckan som den folkkäre tv-mannen och Göteborgsprofilen Fredrik Belfrage – känd från program som Gomorron Sverige och Melodifestivalen – var ute på sin vanliga morgonpromenad i Båstad där han semestrar. 

– Jag har ju tillbringat sommaren i Båstad och var ute och gick min morgonpromenad. När jag kom ner mot hamnen så fick jag syn på en kvinna i vattnet, säger han.

Han berättar att han då agerade instinktivt och hoppade i efter kvinnan.

– Jag tar då av mig skorna och klättrar ner på bryggan och simmar ut och får tag på henne. Så jag simmar in med henne och då andas hon inte.

Fredrik Belfrage börjar med hjärt- och lungräddning och gör hjärtkompressioner på kvinnan.

Agerade tack vare video

– Jag pumpar och pumpar, och till slut får vi i gång hennes andning och det kommer massor av folk som hjälper till. Jag var så glad att hon fick tillbaka andningen och plötsligt hostade hon till och fick tillbaka sitt liv, säger han. 

Det var tack vare en video som han kunde agera i situationen. Efter att ha läst om en olycka i våras bestämde han sig för att lära sig och såg en instruktionsfilm om hjärt- och lungräddning flera gånger. Efter händelsen är han glad för det.

– Det var förmodligen det bästa man gjort i hela sitt liv, att ha räddat livet på en människa. Sedan var det andra som hela tiden assisterade mig och hjälpte till, säger Fredrik Belfrage.

Räddningstjänsten i Båstad bekräftar att fick in ett larm om händelsen och var på plats tillsammans med polis och två ambulanser.

– Det var en person i vattnet och en man gjorde hjärtkompressioner i vattnet. Sedan drar man upp henne men då var hon vid medvetande, säger Pelle Pettersson, räddningschef vid räddningstjänsten Båstad.

Fredrik Belfrage är bland annat känd från Gomorron Sverige på SVT och Radiosporten på Sveriges Radio.Foto: ANDERS YLANDER

”Bland det bästa jag gjort”

Kvinnan fördes till sjukhus efter händelsen. Fredrik Belfrage vill dock inte ses som någon hjälte.

– Det var inget hjältedåd utan det var ren reflex, ett rent instinktivt agerade. Men det viktiga var att det var en människa som höll på att drunkna. 

Vad har du för tankar kring händelsen i efterhand? 

– Jag har inte gjort mycket bra i mitt liv men det här var nog bland det bästa jag gjort. Det var inget märkvärdigt, det var inget beslut jag tog, utan man bara gör det när man ser något sådant. Man reagerade instinktivt, säger han.

Fredrik Belfrage föddes i Växjö men bor i Göteborg sedan många år tillbaka och det är även där många av hans program spelats in. Belfrage kallas en av ”Hylands pojkar” då han som ung sportjournalist skolades hos Lennart Hyland tillsammans med bland andra Ingvar Oldsberg.