På årsdagen efter artisten Freddie Wadlings bortgång hyllas han på Göteborgs stadsmuseum med en utställning. Foto: TOMMY PEDERSENPå årsdagen efter artisten Freddie Wadlings bortgång hyllas han på Göteborgs stadsmuseum med en utställning. Foto: TOMMY PEDERSEN
På årsdagen efter artisten Freddie Wadlings bortgång hyllas han på Göteborgs stadsmuseum med en utställning.  Foto: TOMMY PEDERSEN
"Freddie Wadlings kabinett" heter utställningen som öppnar för allmänheten. Foto: JONAS TOBIN / JONAS TOBIN GT/EXPRESSEN"Freddie Wadlings kabinett" heter utställningen som öppnar för allmänheten. Foto: JONAS TOBIN / JONAS TOBIN GT/EXPRESSEN
"Freddie Wadlings kabinett" heter utställningen som öppnar för allmänheten. Foto: JONAS TOBIN / JONAS TOBIN GT/EXPRESSEN
Här är materialet som nu ingår i utställnignen Foto: GÖTEBORGS STADSMUSEUMHär är materialet som nu ingår i utställnignen Foto: GÖTEBORGS STADSMUSEUM
Här är materialet som nu ingår i utställnignen Foto: GÖTEBORGS STADSMUSEUM
En teckning av Freddie Wadling. Foto: GÖTEBORGS STADSMUSEUMEn teckning av Freddie Wadling. Foto: GÖTEBORGS STADSMUSEUM
En teckning av Freddie Wadling. Foto: GÖTEBORGS STADSMUSEUM
Ett verk av Freddie Wadling. Foto: GÖTEBORGS STADSMUSEUMEtt verk av Freddie Wadling. Foto: GÖTEBORGS STADSMUSEUM
Ett verk av Freddie Wadling. Foto: GÖTEBORGS STADSMUSEUM

Freddie Wadlings okända samling blir utställning

Publicerad

Den 2 juni 2016 dog artisten Freddie Wadling efter att ha varit verksam på den svenska musikscenen i över 40 år. 

Ett år efter öppnar nu Göteborgs stadsmuseum en utställning till hans ära – där en okänd samling visas. 

– Freddie var både extrovert men samtidigt väldigt privat så han gjorde alla sina saker och skrev sina texter, och la det sedan på hög i sitt näste till lägenhet, säger Henryk Lipp till P4 Göteborg. 

Freddie Wadling får nu en utställning på Göteborgs stadsmuseum.

Det är på årsdagen av hans bortgång som museet slår upp portarna för allmänheten. Invigningen kommer att bli en tillställning, där flera artister kommer att stå på scen och uppträda. 

Ebbot, Amanda Werne och Anna von Hausswolff är några av de som kommer finnas på plats. 

Upptäckte samlingen i dödsboet 

Det som kommer att ställas ut är Freddie Wadlings okända samling som änkan Bella Wadling upptäckte efter makes död. 

Under hösten 2016 tog hon kontakt med Henryk Lipp, tidigare bandmedlem, för att få hjälp att rensa dödsboet. Där hittade man enorma mängder material av olika slag. 

 

LÄS OCKSÅ: "Blir en begravning i musikens tecken" 

 

– Freddie var både extrovert men samtidigt väldigt privat så han gjorde alla sina saker och skrev sina texter, och la det sedan på hög i sitt näste till lägenhet. Sen kommunicerade han utifrån det han klippte och klistrade i skallen och när vi skrev på en låt kändes det som spontanpoesi, men det visade sig nu när allt kommit fram att han haft hundratals, tusentals texter, säger Henryk Lipp till P4 Göteborg. 

"Freddie Wadlings kabinett" 

Det är en salig blandning av föremål som nu har sorterats och gjorts om till utställningen "Freddie Wadlings kabinett". 

Tidningar, böcker, kassettband, skivor, affischer ockulta och religiösa objekt. Det är några av de olika föremålen som Freddie Wadling hade samlat och som nu kommer att finnas samlade på museet. 

Invigningen startar klockan sju på fredagskvällen och hyllningen pågår fram till midnatt. 

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android. 

Relaterade ämnen
Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER