Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Freddie Wadling om livet efter branden

PÅ SCEN IGEN. Freddie Wadling gjorde sin första spelningen sedan branden i juli på lördagskvällen – på Sticky Fingers i Göteborg.
Foto: Robin Aron
TOMHET. Freddie Wadling beskriver känslan efter branden som ”tomhet”. På lördagen stod han på scen igen.
Foto: Robin Aron

Artisten Freddie Wadling, 63, höll på att förlora livet när hans hus brann ner i juli.

På lördagskvällen var han tillbaka på scenen för första gången sedan lågorna förstörde allt han ägde.

Nu berättar han om tomheten och mörkret efter den personliga katastrofen.

– Jag har inte ens en identitet längre, säger han till GT.

The Kingdom of Evol

Består av Freddie Wadling, Per Svensson, Adam Wladis, Henrik Rylander och Henrik Venant.

Bandet är aktuellt med sin andra skiva "The second coming of pleasure and pain" som släpps 10 december.

The Kingdom of Evol spelade på Sticky Fingers i går kväll, vilket var första gången som Freddie Wadling stod på scenen sedan branden i juli.

Den populäre musikern Freddie Wadling och hustrun Bella Wadling hyrde villan i Långedrag i Göteborg. Huset började brinna på eftermiddagen 27 juli.

Freddie Wadling var ensam hemma när elden från den öppna spisen spred sig till en pappershög. Förloppet var dramatiskt. Han försökte släcka branden och ropade på hjälp. Grannarna kom till undsättning och lyckades få ut honom innan huset blev helt övertänt.

Han brännskadades svårt på benet och hade kanske inte klarat sig om inte grannarna dykt upp.

Tillbaka på scen

Skadan är ännu inte helt läkt. Men på lördagskvällen stod han åter på scen – för första gången sedan branden – när han spelade med The Kingdom of Evol på Sticky Fingers i Göteborg.

– Jag måste jobba. Särskilt under rådande omständigheter när jag har förlorat allt jag ägde och hade i branden. Jag har ingenting kvar, säger Freddie Wadling när GT träffar honom inför spelningen.

I branden förstördes bland annat hans samlingar av konst, böcker, musik och serietidningar. Han och hustrun bor i en tillfällig lägenhet i Frölunda som försäkringsbolaget ordnat fram till mars.

”Jag har inte ett riktigt hem”

Freddie Wadling berättar att allting nu känns hopplöst.

– Jag har inte ens en identitet längre, känns det som. Jag har inte ens ett riktigt hem. Det finns ingen mening längre med någonting, och det är svårt att få i gång det igen. Det är förfärligt tomt.

Tiden efter branden beskriver han som ett helvete. Han förklarar att han inte tål sjukhus och lämnade Sahlgrenska efter några dagar. Men han går fortfarande på behandlingar.

”Svårt att fatta det”

– Den första tiden var jag i total chock. Det var svårt att fatta vad som hänt. Det är skit. Jag kan inte se någonting som kan lyfta upp mig.

Hur möjligheten att få spela och stå på scen igen kommer att påverka honom vet han inte. Han säger att han har skrivit en del ny musik.

– Men det är inte direkt inspirerande. Jag har ingenting som driver mig längre, säger Freddie Wadling.

Just nu oroar han sig för hur bostadssituationen ska lösas. Han saknar också sitt hus.

– Det var ju en tillflyktsort. Det var en nisch för den gamle mollusken, säger han och skrattar.

Nytt album på gång

The Kingdom of Evol släpper en ny skiva, sin andra, 10 december. Det kommer även bli fler spelningar. Men Freddie Wadling vet inte exakt hur den framtiden kommer att se ut.

– Vi får se. Jag ser det som ett kompisband med bland annat gamla polare från punktiden.