Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Frank Andersson förlorade maktkampen

Frank Andersson ville sitta kvar - men tunga röster satsade på Anna Johansson. Foto: Åke Thim
Socialdemokratin i Göteborg har under många år skakats av en maktstrid mellan företrädare som är fackligt förankrade och personer med annan bakgrund.
Valberedningens beslut att föreslå att Anna Johansson tar över Frank Anderssons ordförandeklubba är kontroversiellt.
Frank Andersson har förklarat att han gärna hade suttit i två år till - men för bara några veckor sedan beslöt flera tunga röster att istället satsa på Anna Johansson.
- Det känns tungt. Men jag tycker att jag har gjort ett bra jobb för att öppna partiet för nya grupper som invandrare, säger Frank Andersson.
Mattias Jonsson, ombudsman för IF Metall Göteborg, och Henrik Johansson, ombudsman för Kommunal, anser att Anna Johansson är bättre lämpad för det ideologiska förändringsarbetet.
– Hon är en väldigt skicklig politiker. Vårt stöd för henne är trots att Göran Johansson är hennes pappa - inte tack vare, säger Henrik Johansson.

"Brobyggare"

Mattias Jonsson på Metall hoppas att hon får partiet att läka ihop efter de djupa personstriderna.
– Vi hoppas på Anna som en brobyggare, säger han.
Frank Andersson är den senaste av en rad s-politiker som fått lämna Göteborgspolitiken, i utrensningen som inleddes med att kommunalrådet Kerstin Alnebratt hamnade i kylan för fem år sedan.

"Alla behövs i partiet"

En person med insyn berättar för GT.se om en jargong med öppet akademikerförakt och att en facklig bakgrund är ett krav för att betraktas som en äkta socialdemokrat.
Men Anna Johansson sägs ändå vara populär bland de kretsar som råkat illa ut under Göran Johanssons styre.
- Jag hoppas kunna bidra till att det inte längre fokuseras så mycket på människors bakgrund. Alla behövs i partiet, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!