Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

François Mitterrands son vill in i riksdagen

Går i fars fotspår. Hravn Forsne från Kungsbacka hoppas att bli inkryssad för Moderaterna i höstens riksdagsval. Han har påbrå som förpliktar - hans pappa är Frankrikes förre president, socialistledaren François Mitterrand.

Frankrikes förre president François Mitterrand var en känd socialistledare.

Nu siktar hans son och moderaten Hravn Forsne, 25, från Kungsbacka på riksdagsplats.

- Jag vill bedömd för den jag är, inte vem som var min far, säger han till Kungsbacka-Nytt.

François Mitterand

Foto: Foto: Hermann J. Knippertz François Mitterand var en socialistisk partiledare i Frankrike 1981-1986, och 1988-1995 och ses som en av de mest framgångsrikaste politiker.

I internationell press hade det länge spekulerats att den förre presidenten hade en relation med den svenska journalisten Chris Forsne, som då var utrikeskorrespondent i Frankrike.

För två år sedan berättade den svenske journalisten för Aftonbladet att hon hade haft en relation med den franske presidenten François Mitterand under 15 år, men ville inte svara på frågan Mitterand var fadern till sonen Hravn, som föddes 1988 i Frankrike.

Mitterrand var sedan 1944 gift med Danielle Gouze, som han fick två söner tillsammans med. Med älskarinnan Anne Pingeot fick han 1974 en dotter.

François Mitterand dog i prostatacancer 1996, i samband med det skrev Chris Forsne biografin, "Älskar ni inte livet? 15 år med François Mitterand."

Källa: Aftonbladet, Biography.com.

Önskan om att kryssa in sig i parlamentet är stort hos Hravn Forsne, som står nummer fem i Moderaternas lista till riksdagsvalet. Han ställer även upp i kommunalvalet i Kungsbacka.

Hade en relation

För Kungsbacka-Nytt berättar Hravn Forsne att politik alltid har fascinerat honom. Något som även hans far, och en av världens mest kända socialistledare, François Mitterrand, kände för politiken.

I en intervju med Aftonbladet för två år sedan, berättade Hravn Forsnes mamma, och journalisten, Chris Forsne att hon hade haft en relation med François Mitterrand under 15 år, men ville inte avslöja om den förre presidenten var far till Hravn Forsne.

Men i Kungsbacka-Nytt tar Hravn Forsne bladet från munnen.

- Men okej, så är det: François Mitterrand var min pappa, säger han till tidningen.

Träffades fem-sex gånger

Hravn Forsne berättar vidare att han träffade sin pappa Mitterrand fem, sex gånger, när han bodde i Frankrike och att han bara var sju år när fadern avled i prostatacancer.

Att François Mitterrand ska ha påverkat Hravn Forsne politiska beslut vill dock inte den unge politikern medge och inte heller att det finns ett socialistiskt drag hos honom.

- Om man ska göra en familjekoppling så har politiska diskussioner med min mor varit grunden för det, säger Hravn Forsne till Kungsbacka-Nytt.

GT har sökt Hravn Forsne för en kommentar, men han valde att avböja.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!