Ny fest på gång. Foto: Robin AronNy fest på gång. Foto: Robin Aron
Ny fest på gång. Foto: Robin Aron
Premiären. Första starten av Göteborgsvarvet den 7 juni 1980 från Heden i Göteborg. Foto: Leif GustafssonPremiären. Första starten av Göteborgsvarvet den 7 juni 1980 från Heden i Göteborg. Foto: Leif Gustafsson
Premiären. Första starten av Göteborgsvarvet den 7 juni 1980 från Heden i Göteborg. Foto: Leif Gustafsson
Många är de. I år kommer ungefär 7 000 barn att springa Lilla Varvet. Foto: Robin AronMånga är de. I år kommer ungefär 7 000 barn att springa Lilla Varvet. Foto: Robin Aron
Många är de. I år kommer ungefär 7 000 barn att springa Lilla Varvet. Foto: Robin Aron

Från en blygsam start till världens största

Publicerad

Göteborgsvarvet har funnits i mer än 35 år.

Från en blygsam start på Ullevi på 1980 talet har det vuxit till världens största halvmara och berättelsen om Varvet är full av solskenshistorier.

Här är loppets historia.

När Göteborgsvarvet startade år 1980 och har sedan vuxit enormt de senaste åren. I dag är det över 64 000 som springer. Men när startskottet gick för det första loppet var det bara 1800 personer som stod på startlinjen. Starten gick på Heden och löparna gick sedan i mål vid Ullevi. Redan fem år efter starten, år 1985, hade antalet deltagare vuxit till 18000 löpare. Det här året var det också en stor polisstrejk som satte käppar i hjulet för arrangörerna och det fanns en oro att det skulle bli oordning under folkfesten. Men allt gick bra – trots att det bara var tio man som höll ställningarna.

Fick SM-status

De första åren, och ända fram till 1987, strålade solen på det sätt som den oftast gör under Göteborgsvarvet. Många beskriver till och med dagen som den solsäkraste på året, men efter åtta år kom alltså regnet och det öste ner fram till klockan tre när löparna skulle starta och det mirakulöst upphörde. Kanske är det något magiskt över världens största halvmara. År 1989 fyllde Göteborgsvarvet tio år. Vid den här tiden var det 245 personer som hade varit med och sprungit alla loppen. Lagom till tioårsjubileumet startades också Lilla Varvet som i år drar ungefär 7000 barn med spring i benen till Slottsskogen. I början av 90-talet arrangerades både brand-SM och polis-SM i samband med Varvet och år 1995 fick loppet SM-status som svenskt mästerskap i halvmaraton. När Leif "Loket" Olsson ett år senare gjorde sitt femtonde lopp som speaker var det 34000 personer som var anmälda och det kom löpare från 32 olika länder för att springa.

Maraton år 2021

Pompa och ståt var det när Varvets 20-årsjubileum firades år 1999 och 22222 personer korsar mållinjen. 2000-talets intåg firades sedan med ett nytt banrekord från norskan Stine Larsen som sprang på en timme, nio minuter och 28 sekunder. De följande åren växte Göteborgsvarvet enormt mycket och rekord på rekord slogs i antal anmälda till loppet. När startskottet gick för 25:e gången var det 36 095 personer anmälda. Under 2000-talet ökar också antalet lopp när både Specialvarvet, Stavvarvet, Minivarvet och Mellanvarvet startar.

Förra året ökade antalet anmälda kvinnor som sprang halvmaran och totalt var det 83064 anmälda löpare. Nu har arrangörerna siktet inställt på år 2021 när Göteborgs 400-årsjubileum ska firas med ett maraton. Göteborgsvarvet fortsätter att växa och var historian slutar är det ännu ingen som vet.

Amanda Redin
Amanda Redin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER